Меню
Your Cart

Януш Корчак

Януш Корчак
Януш Корчак
ЯНУШ КОРЧАК (1878–1942) ПОМОГНЕТЕ НА ДЕЦАТА ДА БЪДАТ СЕБЕ СИ!
Тези думи са на полският писател, педагог, педиатър, полиглот (владеел е свободно руски, немски, френски и древни езици) и виден общественик с еврейски произход Януш Корчак. През 1940 г., заедно с възпитаниците на сиропиталището, което ръководи и за което се грижи, е преместен във Варшавското гето. След това е арестуван и прекарва няколко месеца в затвора. По-късно е освободен по искане на провокатора Ганцвайх , чиято цел е да спечели доверието на еврейската общност. На въпроса защо се занимава с Хайнцвах, Януш Корчак отговаря: „Ще се срещна и със самия дявол ако трябва, за да спася децата си“. Януш Корчак има възможността да напусне гетото, но остава докрай с децата, за които се грижи: „Не можеш да изоставиш дете в беда, в болест или в опасност. Тези двеста деца! Как ще ги оставим сами на път към газовата камера? Възможно ли е това?“
Книги на автора: „Крал Матиуш Първи“, „Фалитът на малкия Джек“, „Правилата на живота“ и други.
Brand: Януш Корчак Model: Библиотека за четене
Януш Корчак е изтъкнат полски лекар, педагог и писател. В края на удивителния си и достоен за уважение живот умира като герой. По време на Втората световна война той отказва да изостави възпитаниците си и загива заедно с тях в газовите камери на концлагера Треблинка. Най-известната творба на Корчак ..
8.00 лв. 18.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!