Меню
Your Cart

Фьодор Михайлович Достоевски

Фьодор Михайлович Достоевски
Фьодор Михайлович Достоевски
Снимка: Интернет
Фьодор Михайлович Достоевски (1821-1881) е най-големият класик на руската литература, забележителен мислител. Автор на шедьоврите „Идиот“, „Престъпление и наказание“, „Играчът на рулетка“, „Бесове“, „Братя Карамазови“.
Роден е в голямо благородническо семейство. През 1937 г. постъпва във Военно-инженерното училище в Санкт Петербург. През 1839 г. получава силен пристъп на епилепсия, когато научава, че баща му е убит от един от крепостните си селяни. През 1844 г. излиза „Бедни хора“ и веднага става известен. На 22 декември 1849 г. е осъден на смърт по „Делото „Петрашевски“, като в последния момент смъртното наказание е заменено с четири години заточение в каторгата в Сибир. След това е изпратен войник. През 60-те години се премества в Санкт Петербург, пише „Бележки от мъртвия дом“, „Бележки от подземието“, „Унижените и оскърбените“, „Зимни бележки за летните впечатления“. През 1864 г. брат му Михаил и съпругата му умират. Той често губи на рулетка, натрупва големи дългове. По това време написва романа „Престъпление и наказание", като пише по една глава и веднага го изпраща в редакцията на списанието. За да не загуби правата върху собствените си произведения (в полза на издателя Стеловски), Достоевски е принуден да напише романа „Играчът на рулетка“ (написва го за 21 дни), като наема стенографката Анна Сниткина, за която се жени по-късно.
Последният период от живота на Достоевски е много плодотворен. Пише романите „Бесове“ и „Юноша“, „Дневник на писателя“, разказа „Кротка“. През 1878 г. император Александър II го кани на гости и го запознава със семейството си. През последните две години от живота си създава романът „Братя Карамазови“. Умира поради рязко обостряне на емфиземна болест.
Достоевски често е определян и като един от най-значимите психолози в историята на световната литература. Написва общо 11 романа, 3 новели, 17 разказа и 3 есета.
Brand: Фьодор Достоевски Model: Библиотека за четене
Не е тайна, че Достоевски е бил пристрастен към хазарта, най-вероятно заради това романът му „Играчът на рулетка“ е с автобиографичен характер. Написването му има интересна история. По време на престоя си във Висбаден писателят остава без пукната пара, заради пагубната си страст. Това го принуждава ..
14.39 лв. 17.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!