Меню
Your Cart

Франсис Брет Харт

Франсис Брет Харт
Франсис Брет Харт
Снимка: Интернет
Франсис Брет Харт (1836 – 1902) е американски писател и поет.
Роден е в град Олбани, щата Ню Йорк. Баща му е преподавател по гръцка филология в университета в Олбани и ортодоксален евреин. Живеят в различни градове на североизтока, а през 1845 г., след преждевременната смърт на баща му, семейството се мести в Ню Йорк. На 11 години пише първите си стихове. След завършване на средното си образование работи в адвокатска кантора. Брет Харт работи като учител, миньор, правителствен куриер, наборник.
През 1857 г. започва кариерата му на журналист, издател и писател. Първите му разкази са отпечатани в списание „The Californian“, което той редактира, а в 1868 започва да издава „The Overland Monthly“, първото значимо списание в западните щати. Публикуваните там произведения на Брет Харт затвърждават славата му на писател. През пролетта на 1871 г. Брет Харт спира издаването на списанието, напуска Катедрата по литература в Калифорнийския университет, където работи една година, и по покана на списанието „The Atlantic Monthly“ се мести в Ню Йорк.
В периода 1878 – 1880 г. е търговски представител на САЩ в Крефелд, Германия, а в периода 1880 – 1885 г. е консул на САЩ в Глазгоу. През 1885 г. напуска службата и се установява в Лондон, посвещавайки последните години от живота си на литературна работа. Докато е в Европа писателската му кариера бележи възход.
Брет Харт описва живота на златотърсачи, комарджии, азиатски емигранти, престъпници и проститутки. Всички тъмни страни на живота са облагородени от него, а хуморът му придава известна романтика на тази непозната дотогава в американска литература тема. Умира в Камбърли (Англия). След смъртта му негови произведения многократно са екранизирани в киното и телевизията.
Brand: Франсис Брет Харт Model: Колекция класика
Франсис Брет Харт е американски писател от поколението на Марк Твен (с когото са приятели), О. Хенри и Джек Лондон. Той включва в произведенията си различни теми и герои, но разказите и романите му за Златната треска са най-харесваните и преиздаваните. Този сборник включва разкази за любовта, прияте..
9.59 лв. 11.99 лв.
Brand: Франсис Брет Харт Model: Колекция класика
В този сборник са събрани разкази и новели на американски писатели, представители на поколение, оставило ярка следа в световната литература – популярните Марк Твен, О. Хенри, Ръдиард Киплинг, Джек Лондон и не толкова известните на широката публика Франсис Брет Харт и Ърнест Томпсън Ситън. Очакват ви..
9.59 лв. 11.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!