Меню
Your Cart

Степан Гил

Степан Казимирович Гил
Степан Казимирович Гил
Снимка: Интернет
Степан Казимирович Гил (1888-1966) е личен шофьор на Владимир Ленин, първи началник на Специалния гараж (1920).
Преди революцията Степан Гил служи в императорския гараж като шофьор. От 1917 г. става личен шофьор на Владимир Илич Ленин. Свидетел е на покушението срещу Ленин през 1918 г. През 1920 г. е назначен за началник на Специален гараж. След смъртта на Ленин Гил става шофьор на А. Микоян и А. Вишински. През 1945 г. придружава А. Я. Вишински в пътуване до победена Германия, за да избере най-качествената кола за него сред пленените коли. Става член на КПСС (б) през 1930 г.
Умира през 1966 г. в Москва. Погребан е в колумбариума на гробището Новодевичи.
Той оставя спомените си в книгата „Записките на коменданта на Кремъл. Шест години с Ленин“, отпечатана от издателство „Паритет“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!