Меню
Your Cart

Селма Лагерльоф

Селма Лагерльоф
Селма Лагерльоф
Снимка: Интернет
Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (1858-1940) е шведска писателка, политик, предприемач и борец за права на жените. През 1909 става първата жена спечелила Нобеловата награда за литература, а от 1914 е член на Шведската академия на науките.
Израства в малкото семейно имение Морбака, Южна Швеция. На три години заболява от детски паралич, една година не може да ходи и куца цял живот. Получава общото си образование вкъщи като частна ученичка. Баба ѝ разказва приказки, легенди и предания. Следва в Кралската висша академия в Стокхолм и работи като учителка 10 години.
През 1890 г. списанието „Идун“ обявява конкурс за най-добра книга. Сестра ѝ Герда я кара да участва. Селма изпраща първите глави на „Сага за Йоста Берлинг“. Печели и сключва договор за издаване на цялата книга.
През 1894 г. Лагерльоф публикува сборника с разкази „Невидими връзки“, който ѝ донася успех. Получава стипендия от краля и финансова помощ от Шведската академия на науките. Пише разкази и трилогията за Льовенскьолдови: „Пръстенът на Льовенскьолдови“, „Шарлот Льовенскьолд“ и „Ана Сверд“, както и биография на финландския писател Сакрис Топелиус. Селма Лагерльоф е световноизвестна най-вече с книгата си „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция“. През 1930 г. издава своята автобиография „Мемоари от детството“.
Бори се за женската кауза, помага на германски интелектуалци да се спасят от преследванията на нацистите. По време на съветската агресия срещу Финландия дарява своя златен нобелов медал за набиране на средства за Финландия. Умира в Морбак. Имението става музей няколко години след смъртта ѝ и хиляди хора го посещават.
Книгите на Лагерльоф са преведени на 60 езика. Кратер на вулкан на Венера, улици в Хамбург и Йерусалим са кръстени на Селма Лагерльоф. От 1991 г. банкнотата от 20 шведски крони е с лика на Селма Лагерльоф.
Brand: Селма Лагерльоф Model: Колекция класика
Шведската писателка Селма Лагерльоф е първата жена, получила Нобелова награда за литература през далечната 1909 г. Романът „Пръстенът на Льовенскьолдови“ е интригуваща и мистична история, изпълнена с невероятни приключения на фона на редица реални исторически събития. Повествованието разказва за про..
9.59 лв. 11.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!