Меню
Your Cart

Роман Антропов

Роман Лукич Антропов (1876–1913) е руски прозаик, фейлетонист и драматург. Известен е под псевдонима Роман Добри. Роден е в семейството на драматурга и литературен критик Лука Антропов (1841–1881). Роман от малък развива страст към литературата и като баща си става известен драматург и романист.
През 1903 г. публикува известната си книга „Херцогинята и младоженецът“. През 1900-те години (най-вероятно публикувани от 1903 до 1908 г.) той пише поредица от блестящи истории за шефа на детективската полиция в Санкт Петербург Иван Дмитриевич Путилин (1830–1893). Под псевдонима Роман Добри пише четиридесет и осем брошури-детективи. Авторът използва мемоарите на самия Путилин. Съвременниците наричали Иван Путилин „руския Шерлок Холмс“. Авторът имитира стила на писане на историите за Шерлок Холмс, а д-р З., който помага на Путилин в разкриването на случаите, прилича на д-р Уотсън. Неговите истории се базират на реални събития, въпреки че някои епизоди са напълно измислени от самия автор, но все пак той разчита на „мемоарите“ на неизвестни писатели, както и на самия Путилин, който малко преди смъртта си издава автобиографична книга „Четиридесет години сред разбойниците и убийците“. Общото име на всички тези книги с разкази е „Геният на руския детектив И. Д. Путилин“.
През 1905-1906 г. Роман Добри е редактор на политическото сатирично списание „Заноза“.
Роман Антропов умира много млад, на 38 години. В литературното му наследство остават пиеси, фейлетони, романи и разкази.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!