Меню
Your Cart

Робърт Хауърд

Робърт Ървин Хауърд
Робърт Ървин Хауърд
Снимка: Интернет
Робърт Ървин Хауърд (1906-1936) е американски писател, получил световна слава с разказите си за Конан Варварина. Роден е в Тексас. Завършва академията „Хауърд Пейн“. Като дете обича книгите и бокса. Мечтае да стане писател на приключенска фантастика. На 23 години публикува в много списания и вестници, но основно в списанието „Странни истории“. Първата му публикация е разказът „Копие и зъб“ през 1924 година. След дипломирането си Хауърд работи като секретар в нотариална кантора, работник в геоложка компания, репортер във вестници, в аптека. През 1928 г. публикува поредица от разкази за Соломон кан, след това за Кул. През 1932 г. са публикувани първите разкази от циклите за Бран Мак Морн и Конан Варварина. Нещата вървят добре за Хауърд, той публикува редовно.
През 1935 г. обаче майка му претърпява тежка операция, след което изпада в кома. Хауърд не може да преживее това и отчаян от невъзможността да плати сметките за лечение, слага край на живота си, застрелвайки се в колата си. Самоубийството му поражда множество спекулации относно душевното му здраве – от едипов комплекс и клинична депресия до твърдения за липса на каквито и да е душевни болести.
С Конан Варварина и другите си герои Хауърд съзава жанра, известен като „меч и магия“. Той остава изключително четен автор, като творбите му постоянно се преиздават Сравняван е с американски майстори на странното, зловещото и мистичното като Натаниел Хоторн, Херман Мелвил и Джек Лондон.
Издателство „Паритет“ публикува за първи път на български език романа „Джентълменът от Мечешкия поток“, написан в жанра на хумористичния уестърн, в който главен герой е нещастния ловец Брекинридж Елкинс. Романът е публикуван за първи път във Великобритания през 1937 година.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!