Меню
Your Cart

Рафаело Джованьоли

Рафаело Джованьоли
Рафаело Джованьоли
Рафаело Джованьоли (1838–1915) е италиански писател и историк. Целият му живот е свързан с Рим, патриот и смел революционер. Младият Рафаело от десетгодишна възраст изучава древната римска история. Има обширните познания и се пробва в журналистиката. Писал е стихове, есета на литературни теми, пиеси. От 1862 г. в продължение на пет години преподава литература в училище за офицери. Професор по история във Висшия педагогически институт в Рим.
През 1866 г. Джованьоли участва в третата италианска война за независимост, уволнява се с братята си от армията и се присъединява към Гарибалди, участвайки в неуспешната кампания за освобождението на Рим. Става известен с романа „Спартак“, с който започва работа по голям цикъл от исторически романи за историята на Древния Рим. Основните предимства на „Спартак“ са историзма и борбата за свобода, с които романът заразява читателя. С особена любов Джованьоли е описал историята на въстанието на Спартак като бунт на потиснатите в Римската империя. Идеалът на Спартак, вълнувашо разкрит от Джованьоли — освобождението на родната си Тракия, която е във властта на Рим, мотив, който за Джованьоли е твърде злободневен (техниката на конспирация в организацията на Спартак прилича на тази при италианските карбонари).
В своята поетика Джованьоли следва романтичната традиция. Той е силно повлиян от Уолтър Скот и Дюма-баща. „Спартак“ е преведен на много езици и често включват като исторически приключенски роман за юноши или като произведение на революционна литература.
Джованьоли е свързан с италианските романисти около Млада Италия. Избиран е няколко пъти за народен представител в Рим и Тиволи.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!