Меню
Your Cart

Павел Судоплатов

Павел Анатолиевич Судоплатов
Павел Анатолиевич Судоплатов
Павел Анатолиевич Судоплатов е роден на 7 юли 1907 г. в Мелитопол. Рано остава без родители. През 1919 г. заминава за Одеса. Там пребивава с временни доходи и няма дом.
В средата на 1920 г. е избран за помощник-телеграфист в комуникационната рота на 41-ва дивизия на 14-та армия. В Киев изкарва курсове за обучение на политработници. През май 1921 г. започва работа в специалния отдел на 44-та дивизия. След това служи в Житомирско-Волинския областен отдел на ГПУ (Държавното политическо управление). В края на 20-те години е прехвърлен в Москва, в отдел „Човешки ресурси“ на ОГПУ - специален орган на Държавна сигурност на СССР. Тази структура е формирана на базата на ГПУ при НКВД.
През 1932 г. постъпва във Външното разузнаване. През 1935-1938 г. работи под прикритие в Германия и Финландия. През 1938 г. става заместник-началник на Външното разузнаване. А от 6 ноември до 2 декември 1938 г.е негов началник.
В годините на войната командва Четвърто управление на НКВД - НКГБ, ръководи партизански и разузнавателно-диверсионни операции в тила на противника, координирана работата на разузнавателната мрежа на територията на Германия и нейните съюзници. Генерал-лейтенант.
Награден е с орден „Ленин“, три ордена „Червено знаме“, ордени „Суворов“ и „Отечествена война“, два ордена „Червена звезда“, много медали, както и с нагръдния знак „Заслужил служител на НКВД“. През август 1953 г. е арестуван, лишен от военно звание, награди и осъден на 15 години затвор.
През януари 1992 г. е реабилитиран. Умира през 1996 година. През 1998 г. Президентът на Руската федерация подписва Указ за възстановяване на генерал-лейтенант Судоплатов посмъртно в правата върху държавните награди във връзка с неговата реабилитация.
Книги на Павел Судоплатов: „Хроника на тайната война и дипломаци 1938-1941 година“, „Тайната война на НКВД 1941-1953 година“
Brand: Павел Судоплатов Model: Мемоари и публицистика
Павел Судоплатов е един от малкото оцелели руски разузнавачи, които с право се наричат легенди. Независимо от репресиите, на които е подложен и петнадесетгодишния му престой в затвора, той не само успява да оцелее, но и да опише своите спомени. Откровено и подробно авторът разказва за политиката на ..
15.92 лв. 19.90 лв.
Brand: Павел Судоплатов Model: Мемоари и публицистика
Легендарният съветски разузнавач и диверсант Павел Судоплатов е изпълнявал различни секретни поръчения на Сталин. Генералът излежава десет години във Владимирския затвор, като очаква справедливо и пълно реабилитиране. От ноември 1938 до 1942 година той е един от ръководителите на съветското външно р..
15.19 лв. 18.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!