Меню
Your Cart

Павел Судоплатов

Павел Анатолиевич Судоплатов
Павел Анатолиевич Судоплатов
Павел Анатолиевич Судоплатов е роден на 7 юли 1907 г. в Мелитопол. Рано остава без родители. През 1919 г. заминава за Одеса. Там пребивава с временни доходи и няма дом.
В средата на 1920 г. е избран за помощник-телеграфист в комуникационната рота на 41-ва дивизия на 14-та армия. В Киев изкарва курсове за обучение на политработници. През май 1921 г. започва работа в специалния отдел на 44-та дивизия. След това служи в Житомирско-Волинския областен отдел на ГПУ (Държавното политическо управление). В края на 20-те години е прехвърлен в Москва, в отдел „Човешки ресурси“ на ОГПУ - специален орган на Държавна сигурност на СССР. Тази структура е формирана на базата на ГПУ при НКВД.
През 1932 г. постъпва във Външното разузнаване. През 1935-1938 г. работи под прикритие в Германия и Финландия. През 1938 г. става заместник-началник на Външното разузнаване. А от 6 ноември до 2 декември 1938 г.е негов началник.
В годините на войната командва Четвърто управление на НКВД - НКГБ, ръководи партизански и разузнавателно-диверсионни операции в тила на противника, координирана работата на разузнавателната мрежа на територията на Германия и нейните съюзници. Генерал-лейтенант.
Награден е с орден „Ленин“, три ордена „Червено знаме“, ордени „Суворов“ и „Отечествена война“, два ордена „Червена звезда“, много медали, както и с нагръдния знак „Заслужил служител на НКВД“. През август 1953 г. е арестуван, лишен от военно звание, награди и осъден на 15 години затвор.
През януари 1992 г. е реабилитиран. Умира през 1996 година. През 1998 г. Президентът на Руската федерация подписва Указ за възстановяване на генерал-лейтенант Судоплатов посмъртно в правата върху държавните награди във връзка с неговата реабилитация.
Книги на Павел Судоплатов: „Хроника на тайната война и дипломаци 1938-1941 година“, „Тайната война на НКВД 1941-1953 година“
Brand: Павел Судоплатов Model: Световна история
Ако се справите с този случай, ние ще спечелим войната! казва генералът от американската армия Лесли Гроувс преди новото си назначение. Каква е връзката между събитията? Гроувс успява да се справи със задачата и създава атомната бомба. От настоящата книга: – ще научите за известния в цял свят „пр..
16.72 лв. 20.90 лв.
Brand: Павел Судоплатов Model: Власт и мистика
Сведенията от първа ръка неизбежно страдат от едностранчивост, защото никой не може да знае всичко. Това се проявява особено ясно при опитите да се разказва за операциите на специалните служби, когато събитията в лагера на противника са неизвестни. В тази книга известните вече спомени на генерал-лей..
16.72 лв. 20.90 лв.
Brand: Павел Судоплатов Model: Мемоари и публицистика
Павел Судоплатов е един от малкото оцелели руски разузнавачи, които с право се наричат легенди. Независимо от репресиите, на които е подложен и петнадесетгодишния му престой в затвора, той не само успява да оцелее, но и да опише своите спомени. Откровено и подробно авторът разказва за политиката на ..
15.92 лв. 19.90 лв.
Brand: Павел Судоплатов Model: Мемоари и публицистика
Легендарният съветски разузнавач и диверсант Павел Судоплатов е изпълнявал различни секретни поръчения на Сталин. Генералът излежава десет години във Владимирския затвор, като очаква справедливо и пълно реабилитиране. От ноември 1938 до 1942 година той е един от ръководителите на съветското външно р..
15.19 лв. 18.99 лв.
Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!