Меню
Your Cart

Павел Малков

Павел Дмитриевич Малков
Павел Дмитриевич Малков
Снимка: Интернет
Павел Дмитриевич Малков (1887–1965) е съветски военен деец, заемал по време на Октомврийската революция и Гражданската война длъжностите комендант на Смолни и комендант на Кремъл.
Павел Малков е болшевик от 1904 година. Участник в революцията 1905–1907 г. Арестуван и изпратен в заточение. От 1911 г. служи в Балтийския флот като старши санитар на крайцера „Диана“, член е на нелегалната организация РСДРП. След Февруарската революция от 1917 г. е член на Хелсингфорския комитет на РСДРП, член на Центробалт. През октомври 1917 г. участва в щурма на Зимния дворец. От 29 октомври 1917 г. е първият комендант на Смолни. Във връзка с преместването на съветското правителство в Москва от март 1918 г. до април 1920 г. е комендант на Московския Кремъл. Лично застрелва анархистката Фани Каплан, която извъшва покушение срещу Ленин. През 1920–1922 г. е в Червената армия, след това заема различни ръководни длъжности. Член на ВЦИК 3 свиквания.
За първи път е арестуван през 1936 година. Излежа 10 години в Гулаг. След смъртта на Сталин през 1954 г. е реабилитиран. От 1954 г. е личен пенсионер от съюзническо значение. Награден е с орден „Ленин“ (1957). Погребан е в гробището Новодевичи в Москва.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!