Меню
Your Cart

Павел Бажов

Павел Петрович Бажов
Павел Петрович Бажов
Снимка: Интернет
Павел Петрович Бажов (1879-1950) е руски и съветски писател, фолклорист, публицист, журналист. Става известен като автор на „Уралски приказки“.
Павел Бажов е роден в семейство на работник близо до Екатеринбург. Завършва училище, а след това през 1899 г. духовната Пермска семинария. През 1907–1913 г. преподава руски език в Екатеринбургското епархийско женско училище. През юли 1911 г. в църквата „Св. Никола“ в с. Кашина той се жени за своята ученичка Валентина Иваницкая; в семейството им са родени седем деца (три са починали в ранна детска възраст). През същата година той започва да строи къща в Екатеринбург, където сега се намира неговият музей.
По време на Гражданската война се бие на страната на червените, става политически работник. Отстъпва заедно с дивизията под ударите на войските на Колчак на запад. След поражението на дивизията е арестуван от колчаковците, но успява да избяга от затвора. Бажов организира потушаването на въстанието, като действа под псевдонима Бахметиев. В новосформирания революционен комитет Бажов заема поста ръководител на Дирекцията за народно образование. Става редактор на местния вестник „За властта на съветите“. Пише книги за историята на Урал, събира фолклорни записи. Първата книга с есета „Урал беше“ е публикувана през 1924 година.
През 1936 година в списание е публикувана първита уралска приказка „Девка Азовка“, а през 1939 г. излиза първото издание на Уралски приказки – „Малахитова кутия“. Много от тях са древни устни предания на уралските миньори, които той е чувал като момче. По време на живота на автора тази книга многократно се допълва с нови приказки.
През 1943 г. Павел Бажов е удостоен със Сталинската награда за книгата „Малахитова кутия“. Умира в Москва, погребан е в Екатеринбург.
ПРИКАЗКИ ОТ НЕЗАБРАВИМИ АВТОРИ
изчерпано
Brand: Павел Бажов Model: Колекция класика
Нравоучителни и поетични, сатирични и романтични, пред вас са литературни шедьоври на класически автори на приказки, сред които Ханс Кристиян Андерсен, Павел Бажов, Всеволод Гаршин, Оскар Уайлд, Георги Райчев и др. Всички те са широко известни и без съмнение ще бъдат интересни не само за децата, но ..
11.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!