Меню
Your Cart

Оскар Уайлд

Оскар Уайлд
Оскар Уайлд
Снимка: Интернет
Оскар Уайлд (1854–1900) е световноизвестен ирландски философ и писател. Ярък представител на драмата от късновикторианския период. Става световноизвестен с романа „Портретът на Дориан Грей“, с епиграмите и пиесите си.
Роден е в Дъблин. Той е второто дете на сър Уилям Уайлд. И двамата му родители обичат литературата: баща му пише исторически и археологически произведения, а майка му – поезия. След като завършва Оксфордския университет, се мести в Лондон. Хапливото му остроумие, безупречните му дрехи и блестящото му умение да води разговор го правят една от най-известните личности на неговото време.
Първата му книга „Стихотворения“ (1881 г.) е преиздавана пет пъти за една година. Всички разходи по публикацията се поемат от самия автор. През следващата година пътува из Америка, изнася лекции по изкуство. След това отива във Франция. Връщайки се в родината си, Оскар се жени и има деца, които го подтикват да пише приказки. Популярността му достига своя връх, статиите му се отпечатват в най-добрите издания. На 33-годишна възраст вече е написал „Престъплението на лорд Артър Севил“; „Кентървилският призрак“.
Макар да е сред най-големите знаменитости на своето време, Уайлд претърпява съкрушителен провал и е отхвърлен от лондонското висше общество заради непристойно поведение. Писателят има любовна връзка с лорд Алфред Дъглас, която става публична. Осъден е на две години затвор. След излизането от затвора Уайлд заминава за Франция и живее под името Себастиан Мелмот. Пише драмата „Соломе“ през 1891 г. на френски език докато е в Париж. Автор е на девет комедийни пиеси, най-известните сред които са: Колко е важно да бъдеш сериозен (1895), Идеалният мъж (1895), Жена без значение (1893). Умира в Париж на 46-годишна възраст от менингит.
Brand: Оскар Уайлд Model: Библиотека за четене
Оскар Уайлд, лондонският денди, осъден за „непристойно поведение“, е живял кратък, но интересен и богат на събития живот, но въпреки малкото си земни дни, изпълнили едва 46 години, той оставя забележително по обем и смисъл творчество. В тази книга са събрани едни от най-известните негови разкази, но..
8.00 лв. 18.99 лв.
ЖЕНА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
изчерпано
Brand: Оскар Уайлд Model: Колекция класика
Маестрото на английски естетизъм, блестящият писател и ярък представител на своето време Оскар Уайлд се прочува благодарение на своите пиеси – изящни и остроумни, от които в настоящото издание е представена „Жена без значение“. Един младеж с обикновен произход получава длъжността на секретар на лорд..
11.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!