Меню
Your Cart

Николай Гогол

Николай Гогол
Николай Гогол
Николай Гогол (1809–1952) е руски прозаик, драматург, критик, публицист, класик на руската литература. Произхожда от древното благородническо семейство Гогол-Яновски.
Роден е в провинция Полтава. Гогол имал около 400 души крепостни селяни и над 1000 десятъка земя. Учи в полтавското окръжно училище, а през 1821 г. постъпва в Нежинската гимназия за висши науки. През декември 1828 г., заедно с един от най-близките си приятели Данилевски, отива в Санкт Петербург, а шест месеца по-късно заминава за Германия. През 1831 г. са публикувани „Вечери във ферма близо до Диканка“ и подобно на Байрон една красива сутрин се събужда известен. От 1834 г. Гогол се посвещава изцяло на писателската работа.
През 1836 г. отново заминава за чужбина, където прекарва следващите дванадесет години. Писателят живее в Германия, Швейцария, Франция, Австрия, Чехия, Италия, където работи върху „Мъртви души“. Първият том на „Мъртви души“ е публикуван през 1841 г., докато работата по втория том протича доста болезнено. През лятото на 1845 г. Гогол е в тежко психическо състояние и изгаря ръкописа на този том. През април 1848 г., след посещение на Божи гроб в Йерусалим, Гогол се завръща в родината си и се установява в Москва. До началото на 1852 г. втория том на „Мъртви души“ е написан отново, Гогол чете части от него на най-близките си приятели Погодин, Аксаков и членове на семейството си. В нощта на 11 срещу 12 февруари в къща на булевард „Никитски“, където Гогол живееше с граф А. П. Толстой, в състояние на дълбока психическа криза писателят отново изгаря втория том. Няколко дни по-късно, сутринта на 21 февруари (4 март), той умира. Гогол е погребан на гробището на манастира „Свети Данилов“, а през 1931 г. останките на писателя са погребани на гробището Новодевичи в Москва.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!