Меню
Your Cart

Николай Гарин-Михайловски

Николай Гарин-Михайловски
Николай Гарин-Михайловски
Снимка: Интернет
Николай Гарин-Михайловски (1852 - 1906) е руски писател, есеист, инженер, пътешественик, публикува под псевдонима Н. Гарин.
Роден е в дворянско семейство, негов кръстник е император Николай I. Получава образованието си в Ришелиевската гимназия в Одеса. След това постъпва в Петербургския институт по железниците. След дипломирането си е изпратен като старши техник в България, в Бургас, където участва в изграждането на пристанището и магистрала. През 1879 г. „за отлично изпълнение на поръчките през изминалата война“ получава първия от своите ордени за държавна служба. Двадесет години по-късно впечатленията от времето на службата в Бургас са използвани в повестта „Клотилда“ (1899). Следващите няколко години прекарва в България, след това в провинция Самара, участва в изграждането на Транссибирската железопътна линия. Групата, ръководена от Гарин-Михайловски, избира пътя за изграждане на магистралата (а именно железопътния мост).
Първите му произведения са публикувани през 1892 г. (романа „Детството на Тьома“, повестта „Няколко години на село“). Романът му „Детството на Тьома“ има голям успех и Гарин пише още 3 части: „Гимназисти“, „Студенти“, „Инженери“. Освен това Гарин-Михайловски публикува своите инженерни размисли за изграждането на железопътни линии в различни вестници. Писателят описва впечатленията си от времето, прекарано на село в произведенията „Селски панорами“, „Няколко години на село“, „Есета за провинциалния живот“. Книгите и разказите на Гарин-Михайловски са наситени с искрен оптимизъм. Писателят пътува много в Далечния Изток, след което се появяват описанията му „В Корея, Манджурия и полуостров Ляодун“. Гарин-Михайловски умира на 10 декември 1906 година.
Brand: Николай Гарин-Михайловски Model: ЗЛАТНИ СТРАНИЦИ
Николай Гарин-Михайловский (1852-1906) е руски писател, инженер и пътешественик. Малкият Тьома Карташов – безгрижно, палаво и добро момче, е герой от повестта “Детството на Тьома”. Той без да иска счупва цъфналото в градината цвете, отглеждано от баща му, препуска с кон, бяга от къщи, блъска сестра ..
8.00 лв. 14.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!