Меню
Your Cart

Никита Хрушчов

Никита Сергеевич Хрушчов
Никита Сергеевич Хрушчов
Снимка: Интернет
Никита Сергеевич Хрушчов (1894-1971) е съветски политик, чието управление се нарича „размразяване“. Роден е в село Калиновка, в провинция Курск, в миньорско семейство. През лятото работи като овчар. През зимата учи в училище. През 1912 г. започва работа като ключар в мината. Поради тази причина през 1914 г. не го взимат за фронта. През 1918 г. се присъединява към болшевиките и участва в Гражданската война. Завършва армейското партийно училище, участва във военните събития в Грузия. От 1925 г. е на партийна работа в болшевишката партия. На 7 септември 1953 г. е избран за първи секретар на ЦК на КПСС.
На XX конгрес на КПСС Хрушчов прави разобличаване на култа към личността на Сталин. През 1958 г. Хрушчов предприема инициатива срещу личните стопанства на хората, живеещи в селата – забранено им е да отглеждат добитък. Положението на селяните се влошава заради масовото клане на животни. През 1962 г. започва „царевичната кампания“. При Хрушчов започва култивиране на девствените земи и реабилитация на жертвите на сталинските репресии. През 1961 г. се провежда първият полет на човек в космоса. През същата година е издигната Берлинската стена.
Хрушчов е женен три пъти. С първата си съпруга, Писарева живее 6 години, до смъртта ѝ от тиф през 1920 г. Правнучката на Хрушчов Нина живее в САЩ. През 1959 г., по време на американското Национално изложение, Хрушчов за първи път опитва Pepsi-Cola и неволно става рекламно лице на тази марка, тъй като на следващия ден всички вестници по света публикуват снимка. Известната фраза на Хрушчов за „майката на Кузкин“ се преведежда буквално. В английската версия се казва „Майката на Кузма“ и така фразата придобива зловещ смисъл.
След отстраняването му от власт Хрушчов известно време живее в пенсия. Умира на 11 септември 1971 г., погребан е в гробището Новодевичи.
Brand: Никита Хрушчов Model: Мемоари и публицистика
Почти седемдесет години след смъртта на Сталин споровете и страстите около личността му не стихват. Автори на тази книга са негови съратници и преки свидетели на живота му, била са част от семейството и ежедневието му, участвали са в заседанията на Политбюро и във вземането на редица съдбоносни реше..
7.00 лв. 21.90 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!