Меню
Your Cart

Михаил Шолохов

Михаил Александрович Шолохов
Михаил Александрович Шолохов
Снимка: Интернет
Михаил Александрович Шолохов (1905-1984) е руски съветски писател, лауреат на Нобелова награда за литература (1965 г. за романа „Тихия Дон“), класик на руската литература.
Роден е в малкото селце Кружилин, в Ростовска област. Майка му е украинска селянка, работи като прислужница. Учи първоначално в църковно училище, след това в гимназия, но заради революциите през 1917 г. прекъсва образованието си. Започва да работи на 15-годишна възраст, сменя много професии. През 1921 г. е „комисар по хляба“ на пазара. За „превишаване на властта в хлебопекарните“ е осъден от Трибунала на разстрел (заменен със затвор – условно).
През есента на 1922 г. Шолохов пристига в Москва, опитва се да учи рабфак (работнически факултет), но не го приемат, понеже не е член на Комсомола. Започва да пише, публикува фейлетони и есета в столични вестници и списания. Тези експерименти го подтикват да създаде „Донски разкази“ (1926 г.), с които веднага привлича вниманието.
В края на 1926 г. започва романа „Тихият Дон“, първият том излиза през 1928 г., а вторият – през 1929 г. Романът се приема с възторжени отзиви. Прекъсва работата над третия том, тъй като започва да пише романа „Разораната целина“ – излизането на първия том става литературното събитие на 1932 г.
През 1930-те години Шолохов продължава работа над „Разораната целина“ и издава трети и четвърти том на „Тихият Дон“. През 1940 г. са публикувани последните части на тази уникална Епопея на 20 век.
По време на Втората световна война Шолохов е военен кореспондент. Има звание полковник от 1943 г. Публикува разкази и очерци, посветени на Великата отечествена война. По време на войната започва да публикува части от романа „Те се сражаваха за Родината“, преработен вариант е издаден през 1969 г.
Голямо събитие за съветската литература е световното признание на „Тихият Дон“. През целия си живот Шолохов живее в родното си място, където умира.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!