Меню
Your Cart

Михаил Любимов

Бивш полковник от КГБ и руското външно разузнаване, както и умел разказвач, Любимов по забележителен начин описва шпионската си кариера в редица романи. Авторът, роден през 1934-а година, повдига завесата на съветската агентура, за да ни направи съпричастни към един живот, изпълнен както с интриги, приключения, тревоги, така и с любов, радости и чисто човешки емоции. Или както самият Михаил отбелязва в предисловието към романа си „ С бомба в леглото“:
„Разузнаването е изкуство, а не наука (да ме прощават ломоносовците и галилеовците на спецслужбите), главното в тази работа е не само главата, но и личните качества, волята, целеустремеността, смелостта и, пардон, нахалството. (…) Ето защо, изучаването на безкрайно разнообразните истории от практиката на разузнаването и контраразузнаването може да замени цяла година слушане на скучновати лекции на някакви неясни курсове“
В предговора си към книгите на автора, ген. Тодор Бояджиев – личен приятел на Любимов, споменава друг любопитен факт за него: Полковникът е бил на крачка от позицията генерал, ако не са били строгите неписани морални кодекси на КГБ. Заповедта за повишаване в чин е на бюрото на началника на Първо градско управление – Крючков. Само че, вместо да реагира с признание и ентусиазъм, Любимов споменава, че е пред развод, защото е срещнал нова любов. В онези дни КГБ не само не толерира, но и просто не приема подобна постъпка, още повече, че Михаил вече има един развод. Тогава Крючков произнася култовата реплика: „Или генерал, или влюбен пенсионер!“ Не можем да знаем как би се развил сюжета, ако Любимов не бе поставил любовта пред работата си. Безспорен факт, обаче, е че в негово лице руската литература е спечелила един безценен кадър, „вербуващ“ сърцето и мисълта на читателя с въображение, хумор и живи картини.
Brand: Михаил Любимов Model: Екшън
    Михаил Любимов, съветски разузнавач, полковник от външното разузнаване в оставка, кандидат на историческите науки, публицист, писател.     Известният писател и публицист Михаил Любимов, съветски разузнавач и полковник от КГБ в оставка, има богато агентурн..
15.19 лв. 18.99 лв.
Brand: Михаил Любимов Model: художествена литература
    През 60-те години на миналия век бившият съветски разузнавач Михаил Любимов е дипломат в Лондон. За него са отворени вратите на най-добрите английски домове, където с неизменната си чаровна усмивка общува с влиятелни политици, с изтъкнати културни и обществени дейци. В тази к..
15.19 лв. 18.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)