Меню
Your Cart

Михаил Любимов

Бивш полковник от КГБ и руското външно разузнаване, както и умел разказвач, Любимов по забележителен начин описва шпионската си кариера в редица романи. Авторът, роден през 1934-а година, повдига завесата на съветската агентура, за да ни направи съпричастни към един живот, изпълнен както с интриги, приключения, тревоги, така и с любов, радости и чисто човешки емоции. Или както самият Михаил отбелязва в предисловието към романа си „ С бомба в леглото“:
„Разузнаването е изкуство, а не наука (да ме прощават ломоносовците и галилеовците на спецслужбите), главното в тази работа е не само главата, но и личните качества, волята, целеустремеността, смелостта и, пардон, нахалството. (…) Ето защо, изучаването на безкрайно разнообразните истории от практиката на разузнаването и контраразузнаването може да замени цяла година слушане на скучновати лекции на някакви неясни курсове“
В предговора си към книгите на автора, ген. Тодор Бояджиев – личен приятел на Любимов, споменава друг любопитен факт за него: Полковникът е бил на крачка от позицията генерал, ако не са били строгите неписани морални кодекси на КГБ. Заповедта за повишаване в чин е на бюрото на началника на Първо градско управление – Крючков. Само че, вместо да реагира с признание и ентусиазъм, Любимов споменава, че е пред развод, защото е срещнал нова любов. В онези дни КГБ не само не толерира, но и просто не приема подобна постъпка, още повече, че Михаил вече има един развод. Тогава Крючков произнася култовата реплика: „Или генерал, или влюбен пенсионер!“ Не можем да знаем как би се развил сюжета, ако Любимов не бе поставил любовта пред работата си. Безспорен факт, обаче, е че в негово лице руската литература е спечелила един безценен кадър, „вербуващ“ сърцето и мисълта на читателя с въображение, хумор и живи картини.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!