Меню
Your Cart

Михаил Арцибашев

Михаил Петрович Арцибашев
Михаил Петрович Арцибашев
Снимка: Интернет
Михаил Петрович Арцибашев (1878–1927) е руски писател, драматург, публицист. Автор на популярните романи „Санин“ и „В последната линия“.
Произхожда от семейство на обеднели благородници. Учи в Харковското училище за рисуване и живопис. От 1894 г. сътрудничи в провинциални вестници, като публикува бележки, репортажи, разкази. През 1898 г. се мести в Санкт Петербург. През 1899 г. се ражда синът му Борис, който по-късно става известен американски илюстратор.
Първите значими публикации са разказите му „Среща“ и „Смъртта на Ланде“. Издава сборник „Разкази“, повестта „На последния ред“, романите „Милиони“ и „Работен Шевирьов“, драмите „Ревност“ и „Законът на дивака“.
Арцибашев разглежда темата за протеста срещу институциите, които ограничават човешката свобода, както и темата за самоубийството и социално-психологическите причини за това. Романът „Санин“ предизвика успех и критики. Младежите ентусиазирано четат творбата. Романът е преведен на много езици.
Пиесите „Ревност“, „Война“, „Врагове“ и „Законът на дивака“ имат огромен успех сред публиката в Русия, а по-късно и на сцените на Европа.
Тежките заболявания в юношеските години (туберкулоза и глухота) определят затворения начин на живот и характера на писателя.
Арцибашев е начало на цяла литературна тенденция. Писателите копират любимия герой писателя – аморалист, който живее независимо от човешките предразсъдъци и норми, отвъд законите на съществуващия морал.
През 1923 г. заминава за Полша. Става редовен сътрудник на вестник „За свобода!“, в който публикува статии под заглавие „Записки на един писател“. Арцибашев е първият чуждестранен руски публицист. Издава сборникът „Под слънцето“ и пиесата в стихове „Дяволът: трагичен фарс“. За руската емиграция в Полша Арцибашев е образец на непримиримост към болшевишкия режим.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!