Меню
Your Cart

Майн Рид

Майн Рийд
Майн Рийд
снимка: Интернет
Томас Майн Рийд (1818-1883) е английски писател, автор на приключенски романи и други произведения за деца, юноши и възрастни. Действието в неговите романи се развива в американския запад, Мексико, Южна Африка, Хималаите и Ямайка. Той е голям почитател на лорд Байрон.
Роден е в Ирландия в семейството на пастор (Майн Рийд е от шотландски произход, както по бащина, така и по майчина линия), получава образование в Белфаст и през 1840 г. заминава за САЩ в търсене на приключения.
Като журналист участва в Мексиканската война от 1846-1848 г. и е ранен. Връща се в Европа и започна литературната си дейност в Лондон. През 1850 година издава романа „Стрелкова част“, посветен на Мексиканската война. През 1850-те години е създал най-добрите си приключенски романи: „Ловци на скалпове“, „Изгубента Ленор“, „Оцеола“, „Конникът без глава“, свързани с темата на борбата за освобождението на народите на Америка. Голямо място в работата му заема описанието на флората и фауната на Азия, Африка, Америка.
Майн Рийд е написал 22 романа за деца и младежи под псевдонима „Капитан Майн Рийд“ и 28 романа за възрастни.
Умира в Лондон през 1883 г. С книгите си Майн Рид става много известен по целия свят, докато в родината си и в САЩ писателят бързо е забравен от широката публика. В края на 20-ти век интересът към писателя на Запад се възражда; почти всички текстове на книгите му на английски се появяват в интернет.
Издателство „Паритет“ е издало книгите: „Изгубената Ленор“, „Квартеронката или приключения в Луизиана“, „Ловци на растения“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!