Меню
Your Cart

Лидия Чарская

Лидия Чарская
Лидия Чарская
Лидия Чарская (1875–1937) е руска актриса и писателка. Родена е във военно семейство. Рано губи майка си. Завършва Петропавловския женски институт в Санкт Петербург. И скоро младата възпитаничка Лидия Воронова се омъжва за офицера Борис Чурилов. Бракът е краткотраен, след раждането на сина им, се разделят.
Младата жена е привлечена от независимия живот. С очарование и ярък темперамент тя издържа изпитите за драматичния курс в императорското театрално училище. В края на обучението си е приета в прочутия Александрински театър, където играе повече от четвърт век – от 1898 до 1924 година.
Прави опити в писането и открива, че пише лесно и свободно. Първата история – „Бележки на ученичката“ (1901) – ѝ донася успех. След това пише „Принцеса Джава“, „Луда Власовская“, разкази, стихотворения и пиеси, приказки за деца и романи за възрастни.
За своята 20-годишна творческа дейност създава 200 стихотворения, 80 повести, 20 приказки, много произведения в жанра детска литература След революцията през 1917 година книгите ѝ са забранени. Иззети са от библиотеките и са унищожени. По-късно ѝ забраняват и да играе на сцената. Забравена от всички и в големи лишения, в самота и бедност живее до 1937 година. Гробът на Чарская се намира в Санкт Петербург на Смоленското гробище.
След революцията в България се преселват много руснаци и те донасят книжките на Лидия Чарская. Между 1920 и 1935 година са преведени и издадени някои от нейните творби. След 1944 година и в България е забранена и постепенно почти е забравена. Издателство „Паритет“ публикува книгата ѝ за деца: „Пепеляшка от Сибир. Невероятната история на едно малко момиче“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!