Меню
Your Cart

Леонид Наумов

Леонид Анатолиевич Наумов
Леонид Анатолиевич Наумов
Снимка: Интернет
Леонид Анатолиевич Наумов е руски историк и учител, заслужил учител на Руската федерация, кандидат на историческите науки. Автор на редица произведения, посветени на историята на НКВД и репресиите от 1937-1938 („Големият терор“). Един от авторите на „Енциклопедия за деца“. От 2019 г. е първи заместник генерален директор в издателство „Просвещение“.
Леонид Наумов е роден през 1961 г. в Москва. Единият му дядо, Наум Наумов, е бил военен разузнавач и през 1933–1936 г. е работил в Берлин в съветското търговско представителство, занимавал се е с най-новите оръжия на Германия. През октомври 1937 г. е арестуван, а през март 1938 г. е разстрелян. Другият му дядо Йосиф Яхнис е военен пилот, участвал в освобождението на Беларус и завършва войната с чин полковник. През 1984 г. Наумов завършва Историческия факултет, служи в армията, работи в училище като учител и директор. През 1997 г. защитава докторска дисертация. В своите трудове изследва статистически данни и се опитва да докаже, че в различните региони на СССР репресиите протичат по различен начин. Той анализира хода на „големия терор“ и „голямата чистка“ в регионите и показва, че в действителност много зависи от спецификата на самата област и нейното ръководство. Своите възгледи за историята на репресиите Наумов излага в редица книги: „Борбата в ръководството на НКВД 1936-1938 г.“, „Сталин и НКВД“ и др. Повечето от произведенията му са посветени на борбата на върха на НКВД, той отделя редица „кланове“ на КГБ и се опитва да обясни хода на репресиите чрез тяхната борба. Наумов смята себе си за ревизионист историк.
Издателство „Паритет“ публикува основната книга на Наумов „Сталин и НКВД“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!