Меню
Your Cart

Лев Толстой

Лев Николаевич Толстой
Лев Николаевич Толстой
Портрет на Иван Крамски.
1873 г.
Снимка: Интернет
Лев Николаевич Толстой (1828-1910) е изключителен руски писател, публицист, мислител, един от големите романисти в световната литература. Почетен член на Петербургската академия на науките (1900).
Родителите му са от графския клон на старото благородническо семейство Толстой. Писателят е роден в имението на майка си Ясна Поляна, разположено в провинция Тула. На две години Лев останал без майка и с по-големите си братя и сестра бил отгледан от роднини. По-късно той описва тези години в автобиографичната история „Детство“, публикувана от издателство „Паритет“.
През 1843 г. Толстой постъпва в Казанския университет, който напуска, без да получи висше образование. Започва да води дневник, в който записва всичко важно, което трябва да постигне в живота. Започва да се самообразова, чете много. В зряла възраст той говори 15 езика.
Лев Толстой, с чин юнкер, заминава за Кавказ, където по това време служи брат му Николай. Написва цикълът „Севастополски разкази“ публикувана от издателство „Паритет“, посветен на Кримската война и отбраната на Севастопол, в който той лично участва. Връщайки се в Ясна Поляна, Толстой започва да организира училища за селските деца. Написва „ABC“, както и стотици поучителни приказки за най-малките. Издателство „Паритет“ ги публикува в поредицата „Билингва“ на руски и на български език. През 1880-те години в съзнанието на писателя се очертава повратна точка, която се отразява в творбите: „Кройцерова соната“, „Смъртта на Иван Илич“, „След бала“, „Отец Сергий“.
Световна слава имат романите му „Война и мир“, „Анна Каренина“, „Възкресение“. Лев Толстой умира на 83 години от обикновена настинка. Писателят е погребан в Ясна Поляна, както той самият е завещал, понеже там е преживял най-щастливите си години и заедно с братята си като деца са търсели „зелената пръчка“, способна да направи всички хора щастливи.
Издателство „Паритет“ публикува негови повести „Дявол“, „Кройцерова соната“, „Хаджи Мурат“, „Кройцерова соната“, „Отец Сергий“ и много разкази.
ФИЛИПОК. ПРИКАЗКИ
изчерпано
Brand: Лев Толстой Model: Билингва
Творбите за деца, които Лев Николаевич Толстой пише, са истинска класика. Те възпитават любов към словото и допринасят за хармоничното развитие на детската личност. Една от най-известните и обичани истории сред произведенията за деца на Толстой е краткият разказ „Филипок“. Един ден, Филипок останал ..
15.99 лв.
РАЗКАЗИ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ
изчерпано
Brand: Лев Толстой Model: Златни страници
Разказите, включени в сборника са всепризнати в цял свят за класика в детската литература. В „Кавказки пленник“ офицерът Жилин попада в плен сред враждебно настроени жители на едно село. Сред тях единствено малката Дина се сприятелява с него и му помага да премине през пленничеството по-леко. В разк..
14.99 лв.
Brand: Лев Толстой Model: Библиотека за четене
Двете повести на Лев Толстой в този сборник са посветени на двата гряха – похотта и ревността, които завладяват човек въпреки волята му. „Кройцерова соната“ (1889 г.) е драма за любовта, за сложните семейни отношения, разочарованията, високомерието и разрушителната сила на ревността, която може да т..
15.92 лв. 19.90 лв.
Brand: Лев Толстой Model: Двуезични книги
В настоящата двуезична книга е представена повестта „Холстомер“ – една от най-ярките истории в руската литература, разказвани някога. В нея е представен живота на един конски табун като метафора на живота на дворянството и на бедното селячество с всичките му противоречия. В табуна заедно с още стоти..
11.99 лв. 14.99 лв.
Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!