Меню
Your Cart

КАНДИДА. ПИГМАЛИОН

КАНДИДА. ПИГМАЛИОН
-20 %
Ненадминатият майстор на интелектуалната драма Бърнард Шоу (1856 г. – 1950 г.) е единственият в света автор, който печели Нобелова награда за литература през 1925 г. и „Оскар“ за „Пигмалион” през 1938 г. Изградени върху основата на остри диалози и парадоксални ситуации, неговите пиеси излизат извън обичайните за театъра рамки и са безпощадна критика на обществения морал и човешкото лицемерие.
Настоящият сборник включва две знаменити пиеси на Бърнард Шоу: „Кандида“ (1894 г.) оспорва викторианските представи за любов и брак и задава въпроса, какво всъщност иска една жена от съпруга си. Въпрос, който няма рационално обяснение. В сюжета на „Пигмалион“ (1912 г.) е залегнал древногръцкият мит за скулптора, който се опитва да съживи собствената си статуята. Героят на Б. Шоу си поставя за цел да превърне една обикновена цветарка в изтънчена аристократка. Пиесата осмива идеята за „синята кръв“.
Бърнард Шоу добива огромната си слава благодарение на пиесите си и на острия си език. Радетел за социална справедливост и ревностен защитник на правата на жените, той казва: „Всяка моя пиеса е камък в прозорците на викторианското благополучие.“
КАНДИДА. ПИГМАЛИОН
15.19 лв.
18.99 лв.

Опции