Меню
Your Cart

Иван Конев

Иван Степанович Конев
Иван Степанович Конев
Снимка: Интернет
Иван Степанович Конев (1897-1973) е съветски командир, маршал, два пъти герой на Съветския съюз.
Роден е в провинция Вологда, в семейство на селяни. През пролетта на 1916 г. е призован на военна служба и участва във военни действия. Конев се присъединява към болшевишката партия, като комисар участва в битките срещу Колчак. След края на Гражданската война кариерата на Конев се развива бързо: командир на полк, 1937 г. – командир на дивизия, а от януари 1941 г. оглавява Севернокавказкия военен окръг. Умелите му действия в началото на войната са забелязани от Сталин. През есента на 1941 г. получава чин генерал–полковник и командва Западния фронт. Само за месец поверените му войски претърпяват тежко поражение: по-късно той беше наречен „вяземската катастрофа“. Генерал Жуков спасява Конев от наказание за провала на операцията. Педлага да бъде назначен за командир на Калининския фронт, който по-късно участва в битката за Москва. През лятото на 1943 г. Конев получава ново назначение и командва войските на степния фронт: печели в битката при Курск, преминава Днепър, освобождава Белгород и Харков. От 1946 г. е главнокомандващ на Сухопътните войски на СССР. През ноември 1956 г. Конев ръководи потушаването на унгарското въстание. През 1957 г. подкрепя изключването от Централния комитет на партията на маршал Жуков. През 1960 г. ръководи група войски, разположени в Германия.
През 1969 г., министерството на отбраната на СССР публикува военните мемоари на Конев под името „45“. По-късно същата година те са преведени на английски и публикувани от издателство „Прогрес“, Москва под заглавието „I. Konev – YEAR OF VICTORY“. Книгата разглежда превземането на Берлин, Прага, работата с маршал Жуков, Сталин, срещата с генерал Омар Брадли и Яша Хейфиц. Публикувана е и на испански със заглавие „El Ano 45“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!