Меню
Your Cart

Жозеф-Анри, Рони-старши

Жозеф-Анри Рони-старши
Жозеф-Анри Рони-старши
Снимка: Интернет
Жозеф-Анри Рони-старши (1856–1940) е псевдоним на белгийско-френския писател Жозеф Анри Оноре Бьокс. Пише научна фантастика и исторически романи. Той е сред основоположниците на модерната научна фантастика.
Роден е в Брюксел. Следва в Бордо математика, физика, химия и други природни науки. През 1874 г. заминава за Лондон, за да работи в телеграфна компания. През 1883 г. се мести при брат си в Париж. Започва да пише и се включва активно в парижкия литературен живот, сътрудничи с много списания.
Първоначално пише съвместно с по-малкия си брат Серафим. Сътрудничеството им продължава до 1908 г.; през това време са написани романите „Вамирех“ (1892) и „Еримах“ (1896) и др. Братята се скарали и се появили Рони-младши и Рони-старши. Първият не оставя забележима следа в литературата, но Рони-старши влезе в историята на френската литература с много от своите произведения: „Смъртта на Земята“, „Борба за огън“, „Пещерен лъв“, „Мистериозна сила“. Рони-старши пише за междупланетни пътувания и въвежда термина „астронавт“.
Мъж с огромна физическа сила, любител на живота във всичките му проявления, интересува се от античността, от физика и химия, след откритията на Айнщайн пише есе за теорията на относителността – „Пространство и време“.
През 1897 г. е удостоен с отличието Кавалер на Ордена на Почетния легион. През 1903 г., заедно с брат си, е включен в първото жури на наградата „Гонкур“. В периода 1926–1940 г. е президент на Академия Гонкур. Номиниран е за Нобелова награда за литература през 1926, 1928 и 1933 г. Рони-старши умира в Париж. На негово име през 1980 г. е учредена френска литературна награда за франкофонска научна фантастика – роман и разказ.
    Доисторическото племе улхамри е сполетяно от беда: угасва скъпоценният огън, който те пазят и поддържат от незапомнени времена. На онзи, който го намери и върне, вождът Фаум обещава да даде за жена своята дъщеря – стройната Гамла. Двама млади воини – Нао и Агоо, желаещи да се..
8.00 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!