Меню
Your Cart

Едгар Алън По

Едгар Алън По
Едгар Алън По
Едгар Алън По (1809-1849) е американски писател, поет, редактор и литературен критик, считан за представител на американския романтизъм.
Гениален прозаик и поет с громно влияние в световната литература. Той е известен със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разказ. Създател е на детективския жанр. Неговото творчество спомага за възникването на научната фантастика. Едгар Алън По е първият известен американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само с писателска дейност.
Има трагична съдба от раждането си до смъртта. Родителите му умират рано, Едгар е отгледан от тютюневия бизнесмен Джон Алън и съпругата му Франсис. През 1826 година постъпва във Вирджинския университет, от който е изгонен заради големи дългове от игра на карти. Постъпва в армията. Издига се до чин артилерийски сержант, но се оттегля от служба и се установява в Балтимор при леля си Мери, чиято дъщеря Вирджиния по-късно става негова съпруга.
През 1830 г. Едгар постъпва във Военната академия в Уест Пойнт, но пропуска часове и е изгонен. През 1833 г. получава първия си хонорар (50 долара) за разказа „Ръкопис, намерен в бутилка“. През 1836 г. се жени за Вирджиния и се преместват във Филаделфия. Пише поезия и разкази, работи като редактор в списания.
През април 1841 г. е отпечатан разказът му „Убийство на улица Морг“ - първото детективско произведение.
През януари 1847 г. Вирджиния умира. През 1848 г. Едгар предлага на поетесата Сара Витман да се оженят, но тя не приема заради пристрастяването му към алкохола. Тогава предлага на бившата си годеница Елмира Ройстър Шелтън, която е вдовица. Тя се съгласява и По започва да посещава „Синове на въздържанието“. През 1849 г. По отива в Балтимор. Няколко дни по-късно е открит в тежко състояние и облечен в чужди дрехи от случаен минувач на градска пейка. Откаран е в болница. Умира на 7 октомври 1849 година. Смъртта му е една огромна мистерия.
През 1910 г. името на Едгар Алън По е записано в Залата на славата в Ню Йорк. Най-високата награда на Американската асоциация на детективските писатели носи неговото име.
Brand: Едгар Алън По Model: Библиотека за четене
Напоследък битува схващането, че жанрът на ужасите в литературата отстъпва пред киното, както и че истинските майстори, които могат да смразят кръвта ни само с текст се срещат все по-рядко. Може би заради това продължаваме да търсим тръпката на старите хорър истории, които ни карат да се страхуваме ..
15.19 лв. 18.99 лв.
Brand: Едгар Алън По Model: Библиотека за четене
Да се разказват страшни истории е дарба и онези, които я притежават умело я усъвършенстват от векове. Всепризнат талант в разказването на такива истории е Едгар Алън По. Той с право е смятан за основоположник на психологическата и детективска проза, мистика и готика. От малък с увлечение слуша прика..
15.19 лв. 18.99 лв.
СТРАХ. 13 разказа за мистерии, ужаси и смърт
изчерпано
Brand: Едгар Алън По Model: Библиотека за четене
В този сборник са включени завладяващи истории, които умело въвличат читателя в специфичната атмосфера на хоръра. Те разкриват един загадъчен, свръхестествен и трудно обясним свят, изпълнен с неочаквани събития, мистерии и страх. Сред авторите има много известни, имена: Едгар Алън По, Антон Чехов, И..
18.99 лв.
Brand: Едгар Алън По Model: Колекция класика
Едгар Алън По е един от най-колоритните американски писатели на ХІХ век. „Едновременно мрачен и бляскав“ според думите на Шарл Бодлер, Едгар По свързва в разказите си „нелепостта, сведена до гротеска, страшното, на което е даден оттенък на ужасяващо; остроумието, издигнато до нивото на бурлеска, нео..
9.59 лв. 11.99 лв.
Brand: Едгар Алън По Model: Двуезични книги
    Едгар Алън По (1809-1849) е американски писател и поет, смятан за родоначалник на криминалния разказ. Животът му е изпълнен с мистерии, също както и творбите му.     Най-известната новела на Едгар Алън По – „Златният бръмбар", разказва за търсенето на сък..
12.79 лв. 15.99 лв.
РАЗКАЗИ ОТ АНГЛИЙСКИ ПИСАТЕЛИ
изчерпано
Brand: Едгар Алън По Model: Колекция класика
Този сборник включва произведения на едни от най-талантливите и обичани английски майстори на краткия разказ. Те забавляват, трогват, радват с прекрасния си стил, с добродушния хумор, с парадоксалните ситуации, в които попадат героите им, и с неочаквани комични обрати. Други пък ни въвеждат в света ..
11.99 лв.
Показва 1 до 6 от 6 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!