Меню
Your Cart

Евгений Березняк

Евгений Степанович Березняк
Евгений Степанович Березняк
Снимка: Интернет
Евгений Степанович Березняк (1914-2013) е ветеран от Великата Отечествена война 1941-1945 г., Герой на Украйна (2001), почитен учител на Украйна, кандидат на педагогическите науки. Той има значителна роля за запазването на Краков от унищожение от германските войски, предавайки плана за унищожаването града на съветското командване. Березняк е прототип на главния герой от романа „Майор Вихър“ и неговата филмова адаптация от 1967 година.
От октомври 1941 г. работи във фашисткия ъндърграунд като връзка на подземния районен комитет на партията в Днепропетровска област. През 1943 г.е изпратен в училището на Главното разузнавателно управление, след завършването му оглавява група военни разузнавачи с кодово име „Глас“. През нощта на 19 август 1944 г. групата се приземява близо до Краков и изпълнява бойна мисия в продължение на 156 дни. Най-важната операция на групата е: получаване от германския абвер-отбор план №115 за миниране на Краков, разкриване състава и въоръжението на всички дивизии и корпуси, които съставляват 17-та полева армия, която се бие с войските от 1-ви Украински фронт. Евгений Березняк в началото на операцията стигна до Гестапо, откъдето успя да избяга. След войната той е арестуван и изпратен в в лагер на НКВД близо до Москва. Реабилитиран е през 1965 година.
Когато Виктор Юшченко и лидера на украинските националисти Степан Бандера (през 2010 г.) стават Герои на Украйна, Березняк реагира на указа на президента: „Това е шамар за всички ветерани от войната. Когато чух за това, реших да се откажа от титлата „Герой на Украйна“. Но моите колеги ветерани казаха: „Не смей да правиш това, ти заслужаваш това звание.“
Березняк пише няколко книги, публикувани на руски, украински, полски, български, узбекски. Издателство „Паритет“ издаде книгата: „Позивна „Голос“ Как спасихме Краков Спомени на разузнавача“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!