Меню
Your Cart

Джеръм К. Джеръм

Джеръм К. Джеръм
Джеръм К. Джеръм
ДЖЕРЪМ К. ДЖЕРЪМ (1859–1927) е английски писател и хуморист, чиято „главна книга“ несъмнено е „Трима мъже в една лодка, без да броим кучето“, но никой не го смята за автор само на тази книга. Издателство „Паритет“ публикува сборник с негови разкази „Трогателна история. Разкази и есета“, някои от разказите са за първи път на български език.
Джеръм е роден в град Уолсол, графство Стафордшир. Семейството на бъдещия писател изпада в бедност, а на тринадесет години той остава сирак. Налага се да напусне училище и сам да си изкарва прехраната. Джеръм първоначално работи в железопътната компания, след това се присъединява към актьорска трупа, работи като чиновник, учител в училище. Първите му есета и разкази са отхвърлени от издателите. Успехът идва с публикуването на комичния мемоар „На сцената и зад сцената“ (1885), а след това и сборника с хумористични есета „Празни мисли на един празен човек“ (1886).
През 1888 г. Джеръм и съпругата му за своя меден месец пътуват по Темза, което го вдъхновява да напише комичния пътепис „Трима в една лодка“ — но в книгата героят е придружен не от съпруга си, а от двама господа, които са приятели на автора. Книгата е публикувана през 1889 г. и веднага става популярна.
Финансовите проблеми на Джеръм приключват и той се посвещава изцяло на литературата. Става редактор на хумористичното списание „Мързеливец“, основава списание „Днес“. След пътуване до Германия публикува продължение на известната си книга — „Трима в чужбина“ (1900).
По време на Първата световна война писателят се опитва да влезе в английската армия, но не го взимат заради възрастта му. Тогава той се присъединява към френската армия, като кара санитарна кола. Малко преди смъртта си издава автобиография — „Моят живот и време“ (1926).
Brand: Джеръм К. Джеръм Model: Библиотека за четене
Този сборник с хумористични разкази включва произведения на едни от най-добрите писатели в цял свят. Класикът на английския хумор Джером К. Джером – блестящият разказвач, който може да представи и най-нелепата случка по комичен начин; канадецът Стивън Лийкок – автор на повече от тридесет сборника с ..
8.00 лв. 18.99 лв.
Brand: Джеръм К. Джеръм Model: КОЛЕКЦИЯ КЛАСИКА
Джером К. Джером (1859-1927) е автор на повече от двадесет пиеси, тринадесет повести и десетки разкази. Писателят-хуморист е известен най-вече с великолепната история „Трима в лодка (без да броим кучето)“, но не по-малко известни и очарователни са хумористичните му разкази и есета. В тази колекция с..
9.59 лв. 11.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!