Меню
Your Cart

Дейвид Далин

Дейвид Юлиевич Далин (истинското му име е Левин) (1889–1962) е руски политик, редактор, американски историк и политолог. Историк на меншевизма, автор на 11 научни монографии.
Дейвид Левин е роден и израснал в Русия, учи във Виленската и Санкт Петербургската гимназии, след това в Юридическия факултет на Санкт Петербургския университет. Участва в студентското движение, арестуван е и за кратко е в затвора. През 1910 г. емигрира; учи политическа икономика в Берлин и Хайделберг; през 1913 г. защитава докторска дисертация в Хайделберг.
След Февруарската революция през 1917 г. той се завръща в Русия, присъединява се към меншевиките. Член е на Московския съвет на РСД и редактор на вестник „Печатник“, сътрудничи в органът на меншевиките „Работен вестник“ и „Нов живот“ на Горки.
Далин остро осъжда Октомврийската революция. Води активна борба срещу болшевизма, многократно е арестуван, а през 1921 г. емигрира в Германия. През 1933 г., когато нацистите идват на власт, той се мести със семейството си в Париж, а през 1940 г. в САЩ. Там той се оттегля от политическия живот, занимава се с изследователска работа по проблемите на съветската вътрешна и външна политика.
В книгата „След войни и революции“, публикувана през 1922 г., Далин твърди, че руската революция е буржоазна, и описва комунистическото ръководство като „маскарад на историята“. Прогнозира, че болшевизмът ще се изроди в бонапартистка диктатура, обслужваща интересите на буржоазията. Далин смята, че ликвидирането на болшевизма няма да стане в резултат на народно въстание, а в резултат на разлагането на управляващата партия и преврат в нейното ръководство.
Издателство „Паритет“ издаде книгата „Информаторите на Сталин. Всичко за руския шпионаж в Европа, 1920–1950 година“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!