Меню
Your Cart

Ги дьо Мопасан

Ги дьо Мопасан
Ги дьо Мопасан
Снимка: Интернет
Ги дьо Мопасан (1850-1893) е френски писател, гениален романист и автор на разкази, шедьоври на световната литература. Произхожда от аристократичен лотарингски род в Нормандия. Расте в отлично здраве, овладява до съвършенство нормандския диалект. Опознава отблизо бита и живота на дребните фермери, на селяните, рибарите и моряците.
Завършва най-реномирания лицей на Руан. Започва да учи право в Париж, записва се доброволец по време на Френско-пруската война. Работи като чиновник в Министерството на морските работи и в Министерството на образованието. Занимава се с журналистика, предприема далечни пътувания като репортер. Увлича се по астрономията и естествените науки.
Майка му е роднина на Флобер, цял живот е страдала от неврози, а брат му, по професия лекар, умира в болница за психично болни. Мопасан има влечение към литературата и се сближава с Флобер. Прави дебюта си със „Стихове“ (1880). По същото време публикува своя шедьовър „Лоената топка“ в сборника „Медански вечери“ (1880), който е редактиран от Емил Зола. Разказите на Мопасан са безпристрастни и понякога комични. Изградени са на основата на всекидневните ситуации в бита и разкриват скритите страни на хората. През 80-те години пише около 300 разказа, шест романа, три пътеписа, и един сборник с поезия. Творбите му имат огромен успех и му носят приходи до 60 хиляди франка годишно. Една от най-известните творби на Мопасан е романът „Бел Ами“ (1885).
Мопасан се заразява със сифилис на 20 години. Болестта води до умствено смущение. „Пиер и Жан“ (1888) е психологична скица на двама братя, а в най-страховития си разказ „Орла“ (1887) описва лудостта и самоубийството. В началото на 1892 година Мопасан прави опит за самоубийство. Приет е в известния частен приют за луди на доктор Бланш в Париж, където умира през 1893 година.
Brand: Ги дьо Мопасан Model: Библиотека за четене
В този сборник са събрани няколко емблематични произведения на Мопасан от различни творчески периоди, които смело могат да се нарекат типично френски истории. Романът „По водата“ е отпечатан за първи път в списание „Литература и изкуство“ в началото на 1888 година, а в края ѝ е издаден в отделна кни..
8.00 лв. 18.99 лв.
Brand: Ги дьо Мопасан Model: КОЛЕКЦИЯ КЛАСИКА
Ги дьо Мопасан (1850-1893) е изтъкнат френски писател, чиято творческа дейност трае само едно десетилетие. Но той оставя след себе си толкова ярка следа, че без него не можем да си представим френската литература от ХІХ век. От всички френски писатели Мопасан и днес е един от най-четените не само в ..
9.59 лв. 11.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!