Меню
Your Cart

Владимир Дядичев

Владимир Николаевич Дядичев
Владимир Николаевич
Дядичев
 Снимка: Интернет
Владимир Николаевич Дядичев (1936-2021) е руски писател, учен, кандидат на техническите науки, пенсиониран полковник, член на Съюза на писателите на Русия. Бил е старши научен сътрудник в Отдела за съвременна руска литература и литературата на руската диаспора към Руската академия на науките.
Роден е в Перм. След училище постъпва във военната артилерийска академия „Дзержински“ и я завършва с отличие. През 1979 г. защитава докторска дисертация по специална тема. ВАК през 1985 г. му присъжда академично звание старши научен сътрудник.
През 1993 г.след завършване на военната си служба е приет в Института на руската литературна академия на науките. Четвърт век се занимава с творчеството на Владимир Маяковски. Той открива две неизвестни стихотворения на поета, установява неизвестни факти от биографията на Маяковски, задълбочено и по нов начин изследва творческата история на редица негови стихотворения и поеми. Написва няколко книги и много статии, посветени на В. Маяковски.
През 2013 г. „за самоотвержена дейност в областта на руската литература“ и за издаването на първия том от събраните съчинения на Маяковски Дядичев е удостоен с литературната и обществена награда на Съюза на евразийските писатели и Съюза на писателите-преводачи „Винаги блести!“ с награждаване с орден „В. В. Маяковски“. През 2021 г. въз основа на резултатите от литературната му дейност Московската градска организация на Съюза на писателите на Русия го награждава с медал „За принос към руската литература на 21-ви век“.
Сферата на научните интереси на Дядичев включва и авторите С. Есенин, М. Горки, А. Ахматова, М. Цветаева, В. Розанов и руски писатели в чужбина.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!