Меню
Your Cart

Владимир Дуров

Владимир Леонидович Дуров
Владимир Леонидович Дуров
Снимка: Интернет
Владимир Леонидович Дуров (1863-1934) е руски и съветски цирков артист, дресьор на животни, заслужил артист на републиката (1927), по-голям брат на Анатолий Дуров (1864-1916) и родоначалник на известната циркова династия. Той е роден в Москва. Владимир и брат му Анатолий остават сираци и са отгледани от своя кръстник.
Учи във военна гимназия, но я напуска, увлечен от цирка. През 1883 г. започва работа в цирк-менажерията на Уинклер в Москва, след това в цирк Безано. Започва артистичната си кариера като имитатор, илюзионист, клоун и изпълнител на силови номера. Става и треньор на куче, коза, плъхове и морски свинчета. За самообучение, като доброволец, посещава лекции на физиолога Иван Сеченов. През 1887 г. в московския цирк Саламонски става учител на клоуни и сатирик.
За първи път Владимир Дуров разработва система за обучение на животните, основана на изучаването на естествените им инстинкти и рефлекси. Става застъпник на тренировки, основани на хуманното отношение към животните, използвайки предимно вкусово насърчение. Впоследствие този метод е използван от всички Дурови и повечето съветски треньори. През 1912 г. организира в къщата си театър на живия ъгъл, който по-късно става известен като „Кът на Дуров“ и изнася платени изпълнения с животни. Революцията спира това уникално дело. Постепенно животът започва да се нормализира и вратите на Дуровия ъгъл се отварят през 1919 г., но той вече не е частен театър, а държавен, а Дуров живее в бившите си, но вече национализирани помещения.
Владимир Дуров е автор на книгата „Моите животни“, публикувана за първи път през 1927 г. и впоследствие преиздавана няколко пъти. В него авторът разказва как е учил животните, как е измислил интересни номера и се е изявявал с тях на арената.
Котката от крайния квартал. Разкази за животни
изчерпано
Brand: Владимир Дуров Model: Разкази за животни
Този сборник съдържа всичко, заради което читателите са обикнали разказите на Куприн и Чехов, на Ърнест Сетън Томпсън и Джек Лондон – силни емоции и увлекателен сюжет, изпълнени с напрежение до последната страница. Разказът за котката от крайния квартал, представена като уж расова Кралска Аналостанк..
18.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!