Меню
Your Cart

Виталий Чернявски

Виталий Генадиевич Чернявски
Виталий Генадиевич Чернявски
Снимка: Интернет
Виталий Генадиевич Чернявски (1920 - 2005) е руски разузнавач, офицер, подполковник, редактор и писател. Чернявски е роден в Краснодар, в семейството на инженер.
През 1937 г. завършва гимназия и постъпва в Московския институт по стомана „Сталин“. След като завършва по разпределение е изпратен в органите на НКВД. Работи като оперативен офицер за военното контраразузнаване. По време на Великата отечествена война Чернявски работи в ОКР СМЕРШ в автобронетанковия център. Като шпионин работи под прикритие в различни европейски страни. През 1944-1946 г. пребивава в Букурещ. През 1953 г. е старши съветник на Министерството на вътрешните работи на СССР при Министерството на вътрешните работи на Румъния. От 1953 г. до 1956 г. работи в Берлин.
През 1965 г. Виталий Чернявски напуска службата в органите на Държавна сигурност по здравословни причини. Занимава се с журналистика, превежда, пише и редактира книги за съветското и германското разузнаване.
От 1965 до 1968 г. е председател на Чуждестранната комисия на Съюза на писателите на СССР, а от 1968 до 1990 г. става заместник-главен редактор на политическия седмичник „Ново време“,заемайки длъжностите главен секретар, заместник и първи заместник изпълнителен директор.
Чернявски превежда и публикува мемоари на директорите на ЦРУ А. Дълас и У. Колби и президента на БНД Р. Гелен. Член на Съюза на писателите на СССР и на Литературния фонд на Съюза на писателите на СССР. Заслужил деятел на културата на РСФСР. За заслугите си към Отечеството офицерът е награден с различни медали и ордени. Разузнавачът умира през 2005 г. в Москва. Издателство „Паритет“ публикува книгата: „Операциите на съветското разузнаване. Митове и реалност“
Операциите на съветското разузнаване. Митове и реалност
изчерпано
Brand: Виталий Чернявски Model: История
    В наши дни нерядко се срещат хора, които смятат, че през Втората световна война съветското разузнаване е разполагало в нацистка Германия със свои агенти, имащи достъп до важни държавни тайни. Днес обаче документално е известно, че хитлеристкото контраразузнаване е успяло да л..
17.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!