Меню
Your Cart

Виталий Павлов

Виталий Павлов
Надпис
Генерал-лейтенант от Държавна сигурност Виталий Григориевич Павлов е роден на 30 септември 1914 година в Барнаул. След завършване на седемлетка през 1930 г. започва работа в Барнаулския завод за ремонт на локомотиви, където продължава да учи в рабфак. През 1933 г. постъпва в Сибирския пътен институт в Омск. Малко преди завършването го извикват в партийния комитет, където освен институтското партийно ръководство го очакват двама униформени. В наглед обикновен разговор със студента те измъкват подробности от неговата биография. След като се дипломира, го разпределят в Москва, но за негова изненада не в строителна организация, както той очаква. Предлагат му да започне работа в НКВД, при това не къде да е, а в структурата на външното разузнаване. Павлов приема и е изпратен в ШОН (Школа особого назначения) – Училище със специално предназначение, а сега Академия на Службата за външно разузнаване.

По време на обучението си в ШОН Павлов проявява талант в изучаването на чужди езици. С особена лекота му се отдава английският език. Вероятно заради това след завършването на ШОН го изпращат в американския отдел на външното разузнаване.

Павлов съумява умело да организира работата на своето подразделение и под неговото ръководство се провежда прословутата операция „Сняг“, която не Япония да осъществи нападение над Съветския съюз.

През 1942 година е назначен за заместник-резидент на съветското разузнаване в Канада, а след това работи в американския отдел на Първо главно управление. След като Павлов оглавява Управление „С“ (нелегалното разузнаване), с него се свързват всички тайни операции на външното разузнаване на СССР.

От 1971 до 1973 година Павлов е началник на Краснознаменния институт „Юрий Андропов“ на КГБ на СССР (Академия за външно разузнаване). През 1984 година става старши консултант на едно от управленията на външното разузнаване. През 1987 г. се пенсионира. Пише редица книги за работата на съветските разузнавачи. Умира през 2005 година.
Brand: Виталий Павлов Model: Мемоари и публицистика
В днешно време, след фактическото начало на „нова студена война“, мнозина се интересуват от въпроса как работи руското разузнаване. Генерал-лейтенант Виталий Павлов е служил петдесет години във външното разузнаване на КГБ. В книгата си той разказва за едни от най-засекретените страници от дейността ..
17.52 лв. 21.90 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!