Меню
Your Cart

Блог - Сталин RSS Feed

09 May ТРОЦКИ СРЕЩУ СТАЛИН
0 530
Личността на Троцки е много по-малко известна от личността на Сталин. Лейба Бронщайн се родил на 26 октомври 1879 година в село Яновка, Херсонска област. Той бил петото дете в семейството на богатите земевладелци Давид и Анна Бронщайн. След като стан..
30 Apr Взаимоотношенията между Ленин и Сталин
0 873
Владимир Илич Ленин (Улянов, 1870 – 1924), революционер, съветски политически и държавен деец, създател на Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики), главен организатор и ръководител на Октомврийската революция от 1917 година в Рус..
21 Apr ТАЙНОТО ПОГРЕБЕНИЕ НА СТАЛИН
0 596
Мисълта за изваждане на балсамираното тяло на генералисимус Сталин от Мавзолея не възникнала веднага у новия генсек Хрушчов, който се опасявал от външнополитически и вътрешнополитически усложнения. За Никита Хрушчов това била важна и отговорна полити..
09 Apr Как Сталин дойде на власт след смъртта на Ленин.
0 402
Йосиф В. Сталин през първите години от управлението му Снимка: Интернет В края на януари 1924 година умира Владимир Илич Ленин. Той дълго време е бил тежко болен и неспособен адекватно да възприема заобикалящата го действителност – не можел да гово..
07 Apr Завещанието на Ленин: конфликтът на Ленин със Сталин
0 476
Владимир Илич Ленин (Улянов, 1870 – 1924), революционер, съветски политически и държавен деец, създател на Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики), главен организатор и ръководител на Октомврийската революция от 1917 година в Р..
02 Apr ТАЙНАТА ЗА РАЖДАНЕТО НА ЙОСИФ СТАЛИН
0 503
Екатерина Геладзе Майката на Сталин – Екатерина (Кеке) Георгиевна Джугашвили Снимка: Интернет Майка на Сталин била на двадесет и две години, а от четири години имала брак с Висарион Джугашвили, който заслужено имал славата на добър обушар, но се п..
24 Mar Как умира Сталин?
admin 0 1580
Йосиф Висарионович Сталин е руски революционер, съветски политически, държавен, военен и партиен деец. От 21 януари 1924 г. до 5 март 1953 г. е ръководител на СССР. Маршал на Съветския съюз, Генералисимус на Съветския съюз. Снимка: https://zen.yand..
17 Mar Хрушчов срещу Сталин. Защо Хрушчов мразеше Сталин?
admin 0 451
Никита Хрушчов и „култа към личността“ на Йосиф Сталин Закрито заседание на XX конгрес на ЦК на КПСС, 25 февруари 1956 г. Снимка: pinterest.com Никой не може да отрече негативните черти на характера, сериозните пропуски и откровени престъплен..
11 Mar ТАЙНАТА ЗА ГИБЕЛТА НА ЯКОВ ДЖУГАШВИЛИ
0 1204
Яков Йосифович Джугашвили, големият син на Сталин Снимка: Интернет Достоверни сведения за гибелта на старши лейтенант от Червената армия Яков Йосифович Джугашвили, син на Сталин, не съществуват. Безспорно е едно – Яков Джугашвили е загинал в немски..
08 Mar Съветски партизани във Втора Световна война. Зоя Космодемянская
admin 0 544
Заповедта Сталин заповядва на авиацията и артилерията да унищожат селата, в които живеят съветски хора, да изгорят домовете им – тоест селяните да останат без шанс да оцелеят през военната зима. Заповедта на Ставката на Върховния главнокомандващ № 04..
28 Feb ЗАГОВОРЪТ „ТУХАЧЕВСКИ“
admin 0 422
Кой е Михаил Николаевич Тухачевски Син на потомствен дворянин и селянка, гвардейски офицер, получил пет военни награди за участието си в Първата световна война, избягал от германски плен при петия опит, преминал безусловно на страната на болшевиките..
28 Feb Възходът и падението на Василий Сталин
admin 0 2793
Василий почти не общувал с баща си Нито синът му, нито дъщеря му успяли да събудят у Сталин бащинска любов. Това чувство явно е било непознато за него. Той се сещал за Василий само когато го назначавал на поредната висока длъжност или го свалял от н..
Показва 1 до 12 от 14 (2 страници)