Мисълта за изваждане на балсамираното тяло на генералисимус Сталин от Мавзолея не възникнала веднага у новия генсек Хрушчов, който се опасявал от външнополитически и вътрешнополитически усложнения. За Никита Хрушчов това била важна и отговорна политическа акция. Тя символизирала края на епохата на построяване на социализма в Съветския съюз и началото на нова епоха: построяване на комунизма!

„Нашите хора ще живеят при комунизма!“ – казвал Хрушчов

Погребението на Сталин, 9 март 1953 г. Снимка: Интернет
Погребението на Сталин, 9 март 1953 г. Снимка: Интернет
 

СЕКРЕТНАТА АКЦИЯ

 
Вестник „Правда“ с Указ на XXII конгрес на КПСС за погребението на Сталин. Снимка: Интернет
Вестник „Правда“ с Указ на XXII конгрес на КПСС
за погребението на Сталин. Снимка: Интернет
Октомври 1961 година в Москва бил облачен и мрачен. В новия Кремълски дворец на конгресите, построен по инициатива на Хрушчов, заседавал ХХІІ конгрес на КПСС. Никита Хрушчов възнамерявал да повдигне въпроса за погребение на тялото на Сталин, но се съмнявал, че конгресът ще приеме неговото предложение.
Подготвили делегата И. Спиридонов, който неведнъж изпитал върху себе си тежестта на сталинските репресии, да внесе от името на Ленинградската партийна организация подготвеното от генсека предложение за изваждане на тялото на Сталин от Мавзолея.

В случай на отказ Хрушчов щял да окаже натиск върху делегатите. Но послушното болшинство, „възпитано“ в партийна дисциплина приело предложението на делегата Спиридонов на 30 октомври 1961 година. 
Н. С. Хрушчов през 1962 г
Н. С. Хрушчов през 1962 г
Но подобни въпроси в Съветския съюз никога не се решавали бързо. Пленумът на ЦК на КПСС трябвало да приеме окончателното решение на следващия ден, 31 октомври 1961 година. Хрушчов използвал цялото си влияние решението на партийния конгрес да бъде потвърдено. На заседанието на Пленума на ЦК се водела ожесточена полемика и крайно се изострила борбата между политическите групировки. Затова Хрушчов бил принуден да лавира, да хитрува и да предаде определени позиции пред опонентите, за да спечели.
Командирът на специалния кремълски полк Ф. Конев бил повикан от заместник-началника на Управлението на личната охрана – подполковникът от КГБ В. Чекалов. Трябвало спешно да се подготви рота войници за тайното погребение на тялото на Сталин. Погребението трябвало да стане до Кремълската стена! При пълна секретност на мероприятието!

Хората се приближавали до ограждението на Мавзолея. Населението било развълнувано от известието за изваждане на тялото на Сталин. Имало недоволство от решението на конгреса. В КГБ взели решение да изгонят хората от Червения площад. Ръководството се опасявало от масов безпорядък.
 

ПОГРЕБЕНИЕТО

Изнасяне на тялото на Сталин от Мавзолея 1961 г. Снимка:https://znaj.ua/
Изнасяне на тялото на Сталин от Мавзолея 1961 г. Снимка:https://znaj.ua/

Около 18 часа на 31 октомври 1961 година засилени наряди на милицията започнали да гонят хората от Червения площад. Казвали, че ще има репетиция на военната техника за предстоящия парад, посветен на Октомврийската революция. Преградили всички входове и изходи. Акцията трябвало да се проведе зад сградата на Мавзолея, където било решено да се изкопае гробът. За целта войниците бързо издигнали заграждение от плоскости. Мястото за гроба било осветено от силен прожектор и войниците от кремълския полк се хванали за работа. Работели без почивка. Около 21 часа гробът бил изкопан. Войниците донесли на ръце тежки и дебели железобетонни плочи, за да облицоват с тях гроба.
 

В САМИЯ МАВЗОЛЕЙ СТАВАЛИ ДРУГИ СЪБИТИЯ


Според някои сведения някъде около обяд работещите там сътрудници на КГБ и няколко научни работници, извършващи работата по съхранението на балсамираното тяло на вожда, отворили саркофага с тялото на Сталин и както е прието да се пише в официалните документи, „иззели тялото“, положили го на специална количка и го закарали в помещението на лабораторията, разположена под Мавзолея. Там го очаквал ковчег от борови дъски, обвит с червен плат.
Сталин бил облечен в мундир на генералисимус с копчета, направени от висококаратово злато, специална изработка, които били сменени с предварително поръчани копчета от месинг. На мундира сияела златната звезда на Герой на социалистическия труд. По разпореждане на Николай Михайлович Шверник, председател на Президиума на Върховния съвет на СССР, свалили и златната звезда. После служителите на Мавзолея донесли черна материя от моаре, с която покрили тялото на вожда до средата на гърдите. Лицето на Сталин оставили открито. Подготвения по този начин ковчег изнесли в стаята, намираща се до траурната зала на Мавзолея.
Гробът на Сталин през 2015 година.
Гробът на Сталин през 2015 година.
В 22 часа пристигнала правителствена комисия по погребението. Самият Хрушчов не дошъл. Никой от роднините на Йосиф Висарионович не присъствал. Освен Шверник присъствали Микоян, председателят на КГБ Шелепин, секретарят на МГК Демичев. Най-после били готови да изнесат ковчега с тялото на генералисимуса от Мавзолея. Но се оказало, че не са осигурени пирони, за да заковат капака на ковчега.
По традиция при погребение на вождовете телата им носели членовете на правителството и Политбюро. Предстояло да се носи тялото не на кого и да е, а на самия Сталин! Решили да извикат осем офицери от кремълския полк, те вдигнали ковчега с тялото на вожда на ръце и през страничния изход на Мавзолея го занесли до приготвения гроб.
Около 22 часа и 15 минути войниците от специалния полк направили подобие на саркофаг от бетонните плочи и облицовали с тях гроба, изкопан до Кремълската стена. После спуснали в него ковчега с тялото на Йосиф Висарионович Сталин. Полковник Тарасов предложил да затрупат гроба с пръст: изпълнителите много бързали. Войниците от кремълския полк бързо затрупали гроба, като направили малко хълмче. Поставили плоча с изписана дата на раждането и смъртта на Йосиф Висарионович Сталин (Джугашвили). Тази плоча стояла на гроба, докато не я сменили с паметник.
След това прибрали от площада военната техника. Но достъпът до Червения площад и Мавзолея останал затворен от кордоните на сътрудниците на милицията и КГБ. Трябвало да се заличи надписът върху фронтона на Мавзолея, на който пишело: „ЛЕНИН, СТАЛИН“.
Работниците бързо и акуратно свалили старите камъни от фронтона и на тяхно място поставили други, предварително приготвени. Върху облицовката от черни плочи било изписано с големи тъмночервени букви само „ЛЕНИН“. Секретната операция приключила, когато саркофагът с тялото на Ленин бил поставен в средата на залата, а вторият саркофаг, вече празен, преместили в едно странично помещение. Всичко станало тайно и без ексцесии, за което лично доложили на Хрушчов. Той останал много доволен.
© Александър Иванов, Издателство „Паритет“