Меню
Your Cart

Сталин RSS Feed

09 May ТРОЦКИ СРЕЩУ СТАЛИН
0 530
Личността на Троцки е много по-малко известна от личността на Сталин. Лейба Бронщайн се родил на 26 октомври 1879 година в село Яновка, Херсонска област. Той бил петото дете в семейството на богатите земевладелци Давид и Анна Бронщайн. След като стан..
30 Apr Взаимоотношенията между Ленин и Сталин
0 873
Владимир Илич Ленин (Улянов, 1870 – 1924), революционер, съветски политически и държавен деец, създател на Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики), главен организатор и ръководител на Октомврийската революция от 1917 година в Рус..
21 Apr ТАЙНОТО ПОГРЕБЕНИЕ НА СТАЛИН
0 596
Мисълта за изваждане на балсамираното тяло на генералисимус Сталин от Мавзолея не възникнала веднага у новия генсек Хрушчов, който се опасявал от външнополитически и вътрешнополитически усложнения. За Никита Хрушчов това била важна и отговорна полити..
02 Apr ТАЙНАТА ЗА РАЖДАНЕТО НА ЙОСИФ СТАЛИН
0 503
Екатерина Геладзе Майката на Сталин – Екатерина (Кеке) Георгиевна Джугашвили Снимка: Интернет Майка на Сталин била на двадесет и две години, а от четири години имала брак с Висарион Джугашвили, който заслужено имал славата на добър обушар, но се п..
24 Mar Как умира Сталин?
admin 0 1580
Йосиф Висарионович Сталин е руски революционер, съветски политически, държавен, военен и партиен деец. От 21 януари 1924 г. до 5 март 1953 г. е ръководител на СССР. Маршал на Съветския съюз, Генералисимус на Съветския съюз. Снимка: https://zen.yand..
17 Mar Хрушчов срещу Сталин. Защо Хрушчов мразеше Сталин?
admin 0 451
Никита Хрушчов и „култа към личността“ на Йосиф Сталин Закрито заседание на XX конгрес на ЦК на КПСС, 25 февруари 1956 г. Снимка: pinterest.com Никой не може да отрече негативните черти на характера, сериозните пропуски и откровени престъплен..
11 Mar ТАЙНАТА ЗА ГИБЕЛТА НА ЯКОВ ДЖУГАШВИЛИ
0 1204
Яков Йосифович Джугашвили, големият син на Сталин Снимка: Интернет Достоверни сведения за гибелта на старши лейтенант от Червената армия Яков Йосифович Джугашвили, син на Сталин, не съществуват. Безспорно е едно – Яков Джугашвили е загинал в немски..
08 Mar Съветски партизани във Втора Световна война. Зоя Космодемянская
admin 0 544
Заповедта Сталин заповядва на авиацията и артилерията да унищожат селата, в които живеят съветски хора, да изгорят домовете им – тоест селяните да останат без шанс да оцелеят през военната зима. Заповедта на Ставката на Върховния главнокомандващ № 04..
28 Feb Възходът и падението на Василий Сталин
admin 0 2793
Василий почти не общувал с баща си Нито синът му, нито дъщеря му успяли да събудят у Сталин бащинска любов. Това чувство явно е било непознато за него. Той се сещал за Василий само когато го назначавал на поредната висока длъжност или го свалял от н..
25 Feb Тайните жени на Йосиф Джугашвили (Сталин)
admin 0 395
Туруханският роман Царските власти изпратили на заточение болшевика Джугашвили в дореволюционния Туруханск, който се смятал в онези времена за далечен заден двор на Руската империя. Но заточените „политически“ не живеели никак лошо там. Радвали се н..
24 Feb Как Сталин почти даде Москва на германците (октомври 1941 година)
admin 0 370
Как Сталин почти даде Москва на германците (октомври 1941 година) Работниците в завода „Сърп и Чук“ слушат изявлението на съветското правителство за началото на войната. Сталин обикновено се събужда късно и пристига в Кремъл към обяд. В нощта на..
Показва 1 до 11 от 11 (1 страници)