Молитвата на Чингис хан към Всемогъщия Тенгри преди кампанията срещу юрчените Снимка: https://rutlib5.com/
Молитвата на Чингис хан към Всемогъщия Тенгри
преди кампанията срещу юрчените
Снимка: https://rutlib5.com/
Списание Time направило проучване, съставяйки списък на десетте най-богати и влиятелни хора на всички времена и народи. Авторите сравнили богатствата, които са притежавали известни личности, отчитайки времето, в което са живели, както и съществуващите тогава икономически системи. Установено било, че Бил Гейтс, който се смята за един от най-богатите живеещи днес хора, е превъзхождал минимално Чингис хан. А основателят на компанията „Майкрософт” в този момент е притежавал почти 79 милиарда долара.

Според легендата Чингис хан се родил със съсирек на юмрука, което предсказвало съдбата на велик предводител.
Годината на раждането на Темуджин не е напълно изяснена, тъй като източниците сочат различни дати: 1162, 1155 или 1167. В Монголия за дата на раждането на Чингис хан се смята 4 ноември.

***

През 2003 година в „Американско списание за човешка генетика” са публикувани резултатите, получени от група учени, изследвали ДНК на 2000 души от различни кътчета на Евразия. За тяхно изумление се оказало, че при много от изследваните комплектът от Y-хромозоми е толкова близък, че те могат да бъдат причислени към едно семейство. Според приблизителни изчисления, сега към това „семейство” принадлежат шестнадесет милиона души – от Каспийско море до Тихия океан. Този феномен може да се обясни само с общ прародител, който е живял на границата между ХІІ и ХІІІ век и е пръснал по половин Евразия изключително силен генетичен материал. Биолозите правят извода, че най-вероятният кандидат за ролята на „прародител” на континента е притежателят на много жени и наложници, създателят на империя, която точно отговаря на „територията на общия ген” – Чингис хан.

Според описанието Чингис хан бил висок, с рижа коса, зелени („котешки”) очи и имал брада.
 

Необикновената му външност се дължи на уникалното смесване на азиатски и европейски гени на територията на Монголия.


През 1204 година Чингис хан основал писмена система в Монголия, известна като староуйгурска писменост, която се използва непрекъснато и до днес. В действителност тя е заимствана от уйгурските племена, завоювани от монголската армия. Чингис хан постъпвал много умно: когато покорявал друго племе, той асимилирал неговите културни и технологични обичаи, особено ако те превъзхождали монголските. В това отношение той проявява много повече мъдрост от повечето нации завоеватели, които просто унищожават превзетата култура. Чингис хан придавал голямо значение на умението да се чете и пише.

Той заповядал всички деца на Монголската империя да се научат да четат,

както и да бъде съставен писмен кодекс на всички закони на империята.
 
 Битката на монголите с китайците. Централноазиатска миниатюра. XIV в. Снимка: https://rutlib5.com/
Битката на монголите с китайците. Централноазиатска миниатюра. XIV в. Снимка: https://rutlib5.com/
 

Любопитни факти от личния живот на Чингис хан


Група учени предлагат интересно твърдение: всеки 200-и съвременен жител на земята е потомък на Чингис хан, тъй като има идентична структура на ДНК. Други учени са изчислили необходимия брой жени, така че след 800 години негови потомци да живеят по цялата планета. Оказало се, че Чингис хан трябва да е имал около 1 800 жени. Но историята съобщава само за три жени, които били негови официални съпруги. Можем само да предполагаме, че останалите деца може да са се родили от наложниците. Според друга версия на учените, неговите деца са били около 20 000.

***

В монголската армия сигналите се подавали през деня със знамена, а през нощта – с факли.


Към атака призовавали звуците на тръби и литаври, направени от бронз и кожа. Обикновено атаката започвал леко въоръжен авангард, следвали го стрелци с лъкове на коне. След това те давали път на тежката кавалерия. По време на атака монголците мълчали, вървели в плътен строй, с равномерна, т.нар. вълча стъпка, често използвали измамни отстъпления и засади. Безмилостно преследвали врага докрай.

***

Чингис хан много мразел предателите и убийците на гостите.


Когато персите обезглавили монголския пратеник, Чингис хан изпаднал в ярост и унищожил 90 процента от техния народ.


 
Чингис хан се обръща към жителите на град Бухара https://rutlib5.com/
Чингис хан се обръща към жителите на град Бухара
https://rutlib5.com/
Малко факти:
Всички грандиозни завоевания на монголците са извършени не по време на страшния Темуджин, управлявал от 1229 до 1241 година, а по време на неговия наследник Мунге хан от 1251 до 1259 г.

Марко Поло пише:

„Когато завоювал някаква област, той не потискал населението, не нарушавал неговите права на собственост, а само оставял сред тях няколко свои хора, останалите продължавали напред. И когато хората на покорената страна се убеждавали, че той надеждно ги защитава от всички съседи и че не търпят никакви неприятности под негова власт, а също и когато виждали неговото благородство като господар, тогава те му ставали предани телом и духом и от бивши врагове се превръщали в негови предани слуги.”


***

Чингис хан бил истински защитник на правата на жените.


Жените в Монголия били много по-свободни от техните съседки в Китай или Персия. Те можели да яздят коне, да се сражават в битки, да се грижат за стопанствата, да търгуват и да участват в политиката. Въпреки че повечето жени все пак имали по-малко права от мъжете, някои от тях имали голямо влияние в Монголската империя. Те заемали държавни длъжности и играели главна роля в управлението на империята. Отвличането на жени било специално забранено със закон (жената на Чингис хан била отвлечена), както и продаването на жени в брак против волята им.

***

Като повечето монголци от онова време религията на Чингис хан била шаманизъм.


Но той проявявал търпимост към всички религии в своята империя. Освобождавал религиозните водачи на всички религии от данъци и призовавал гражданите свободно да изповядват избраната религия. Канел религиозните водачи да се срещнат с него за религиозни дискусии и искал да чуе техните убеждения. Чингис хан старателно избирал съветници с най-различни религиозни традиции. Неговата империя е толкова обширна, че в нея имало последователи на голям брой религии, включително мюсюлмани, будисти, индуисти, евреи и християни. На всички било разрешено да изповядват своите религии без намесата на монголската държава.
Чингис хан, заобиколен от съпругите на победените си врагове https://rutlib5.com/
Чингис хан, заобиколен от съпругите на
победените си врагове https://rutlib5.com/***

Създаване на пощенска система в империята


Може би едно от най-удивителните постижения на Чингис хан е създаването на организирана пощенска система в цялата му империя. Били създадени пощенски станции за доставяне на официалната поща, но те били достъпни за ползване и от гражданите, войниците и дори от чужденците. Пощенската система помага на икономиката, улеснява транспортирането на стоки по Пътя на коприната и повишава качеството и надеждността на обмяната на информация. Пощенските станции били разположени на 24 км една от друга. Между тях сновели куриери, на които била осигурена храна и покрив. Чуждестранни наблюдатели като Марко Поло се възхищават колко ефикасна е била системата. Към края на монголското владичество съществували хиляди пощенски станции с десетки хиляди коне и куриери.