Меню
Your Cart

Артър Конан Дойл

Артър Конан Дойл
Артър Конан Дойл
Снимка: Интернет
Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (1859 — 1930) е шотландски и английски писател, автор на романи и разкази. Удостоен е с почетното звание „рицар-бакалавър“, заради което носи благородническата титла сър. Създател на образа на детектива Шерлок Холмс и неговия помощник доктор Уотсън, пише научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия. Конан Дойл спомага за популяризиране на мистерията на кораба „Мария Селесте“. От 1910-те до края на живота си е привърженик и активен пропагандист на спиритуализма.
Роден е в Единбург, баща му е архитект и художник, потомък на ирландски католици, страда от алкохолизъм и от психическо заболяване. Семейството има сериозни финансови проблеми. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея наследява интереса си към рицарските традиции, подвизите и приключенията. Благодарение на богати чичовци Артър е изпратен да учи в Англия в различни католически училища. По-късно става агностик.
Следва в Единбургския университет медицина, по професия е офталмолог. Учи ботаника в кралската ботаническа градина. Започва да пише разкази. Търсейки герои за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който изумява студентите със своята наблюдателност и уменията си чрез „дедуктивния метод“ да разплита и най-сложните загадки. Така се появява знаменитият Шерлок Холмс, който донася на автора световна известност.
Конан Дойл е автор и на исторически романи („Белият отряд“), пише пиеси („Ватерло“, „Ангелите на Мрака“, „Шерлок Холмс“) и в партньорство сборник с балади „Песен за действие“ (1898), автобиографични есета („Записки Старк Мънро“), битови романи („Дует, с присъединяването на хор“), съавтор е на либретото на оперета „Ани Джейн“ (1893).
Издателство „Паритет“ издаде биография на автора: „Артър Конан Дойл: Шерлок Холмс – това съм аз“, написана от Ана Покровская. За първи път на български език издаде и историческия роман: „Подвизите на Бригадир Жерар“.
Brand: Артър Конан Дойл Model: Библиотека за четене
Величието на природата, силата на човешкия дух, любовта към живота и непосредствената им искреност превръщат произведенията на Джек Лондон, Артър Конан Дойл, Едгар Алън По, Джоузеф Конрад, Уилям Трейвис и Оскар Уайлд в любима класика на поколения читатели, които и днес продължават да я четат и да ѝ ..
8.00 лв. 18.99 лв.
Brand: Артър Конан Дойл Model: Библиотека за четене
Подвизите на Бригадир Жерар“ е увлекателен роман, в който Артър Конан Дойл умело преплита художествената измислица с реални исторически факти, събития и имена и по този начин придава неповторим колорит и убедителност на повествованието. Бригадир Жерар е герой от Наполеоновите войни, сладкодумен разк..
8.00 лв. 21.90 лв.
Brand: Артър Конан Дойл Model: Библиотека за четене
Още преди да е получил титлата рицар на Нейно Величество, сър Артър Конан Дойл се ползва с невероятна популярност, а детективските романи са вече доста търсени и актуални. В сборника са събрани най-добрите образци в жанра на криминалния разказ, написани в началото на ХХ век. Именно това е времето, к..
8.00 лв. 17.99 лв.
Brand: Артър Конан Дойл Model: Приключения и фантастика
„Баскервилското куче“ е една от най-добрите творби на Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Сюжетът на тази история се основава на древната девънширска легенда за дяволското куче, което от няколко поколения преследва рода Баскервил. Интересно преплитане на събития, разгорещени страсти..
8.00 лв. 14.99 лв.
Brand: Артър Конан Дойл Model: Колекция класика
Четирима автори в една книга: един англичанин, един американец, един французин и един руснак. Те създават криминални истории, които се харесват на милиони читатели по цял свят. Професор Коръм живее в къща извън града. Той е болен: ту е на легло, ту крета из къщи с бастун. Секретарят му мистър Смит, ..
9.59 лв. 11.99 лв.
Brand: Артър Конан Дойл Model: Колекция класика
Шерлок Холмс се заема да разследва най-заплетените случаи, които се оказват непосилни за ченгетата от Скотланд Ярд. На моста е убита съпругата на американски златотърсач, заселил се в Англия. Заподозряна е прислужницата. Младата жена бяга със съседа си, като взима ценните книжа на съпруга. При разгл..
9.59 лв. 11.99 лв.
ДА СТИГНЕШ НАВРЕМЕ РАЗКАЗИ
изчерпано
Brand: Артър Конан Дойл Model: Колекция класика
Сър Артър Конан Дой е писател феномен! С изключителния си талант той успява да се мери с такива “литературни лъвове” като Едгар По, Жул Верн, Робърт Стивънсън и да остави златна диря фактически във всички литературни направления! Конан Дойл не изобретява криминалния жанр, но успява да докаже, че тоз..
11.99 лв.
Показва 1 до 7 от 7 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!