Меню
Your Cart

Андре Лори

Андре Лори
Андре Лори
Снимка: Интернет
Андре Лори (1845–1909) е псевдоним на френския писател Жан-Франсоа Паскал Грусе – автор на приключенски и фантастични романи, журналист, политик, преводач, публицист. Последовател и съавтор на Жул Верн, член на Парижката комуна от 1871 г.
Роден е в град Корте. Има бакалавърска степен в Лицей „Карл Велики“ в Париж. Учи медицина. От края на 1860-те пише прореволюционни статии за вестник „La Marseillaise“ и има сериозни проблеми заради коментарите си против Бонапарт. През 1870 г. името на Грусе става известно след неуспешен дуел с принц Пиер-Наполеон Бонапарт (братовчед на Наполеон III) и е убит журналиста Виктор Ноар, за което Пиер-Наполеон е съден. По-късно същата година Грусе е осъден на шест месеца лишаване от свобода за обида на императора по време на процеса.
Участва във войната от 1870 г. По времето на Парижката комуна е избран за член на нейния Изпълнителен комитет и делегат по външните работи. След падането на Комуната е арестуван и депортиран в Нова Каледония. Успява да избяга с още няколко души (увековечено в картината на Едуар Мане, „Бягството от Рошфор“). Живее в Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк и Лондон, като се препитава с преподаване на френски език.
Завръща се във Франция след амнистията през 1880 г. Занимава се с литература, става заместник-социалист за 12-и район на Париж. Приема закон за разделяне на църквата и държавата през 1905 г., съдейства за електрификацията на парижките музеи.
Създава ръкописите на романите „Петстотин милиона за Бегум“, „Южната звезда“ и „Корабокрушенецът от „Цинтия“, които са преработени от Жул Верн. Автор е на множество приключенски и фантастични романи – „Наследника на Робинзон Крузо“ – издаден от издателство „Паритет“, „Тайната на Мага“, „Атлантида“ и др.
Прави преводи на Майн Рид, на Робърт Луи Стивънсън – „Островът на съкровищата“ и на Хенри Райдър Хагард – „Рудниците на цар Соломон“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!