Меню
Your Cart

Ана Сюел

Ана Сюел
Ана Сюел
Ана Сюел (1820–1878) е британска писателка, автор на класическия роман за деца „Приключенията на Черния красавец“. Майка ѝ, Мери Райт Сюел (1798 – 1884), е успешна писателка на книги за деца.
В детството си Ана Сюел живее предимно в Лондон. Обучавана е у дома, като е силно повлияна от религиозните и образователните възгледи на майка си. Семейството се мести в Строук Нюингтън, когато е на 12 години. Тук тя за първи път посещава училище и получава обучение в нови за нея области като математика и чужди езици. Две години по-късно, тя се подхлъзва на връщане от училище и сериозно наранява и двата си глезена. През 1836 г. баща ѝ приема работа в Брайтън, заради възможността климатът там да помогне на Ана да се излекува. Но Сюел остава куца за цял живот, като може да стои изправена единствено с помощта на патерици. Тя често използва карети, теглени от коне, което засилва любовта ѝ към конете.
Ана Сюел пише само романа „Приключенията на Черният красавец“. Здравето ѝ се влошава, затова Сюъл диктува текста на майка си. Тя продава романа на местните издатели, когато е на 57 години. Днес книгата е считана за класически роман за деца, макар авторката да пише романа за хората, които работят с коне. Целта ѝ е да предизвика по-добро разбиране, повече състрадание и добро отношение към животните. Книгата печели огромна популярност.
Ана Сюел умира от хепатит или туберкулоза, само пет месеца след издаването на „Приключенията на Черния красавец“, като успява да види първоначалния успех на романа си. Родното място на Сюъл в Чърч Плейн, Грейт Ярмът, днес е музей. В Норич има забележителности, които носят името на Сюел – популярен местен театър, парк и училище.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!