Меню
Your Cart

Алексей Толстой

Алексей Николаевич Толстой
Алексей Николаевич Толстой
Снимка: Интернет
Алексей Николаевич Толстой (1883–1945) е руски и съветски писател, общественик, потомък на рода Толстой. Автор на социално-психологически, исторически и научно-фантастични романи, новели и разкази. Носител на три сталински награди.
Роден е в град Николаевск, Саратовска област в семейството на граф Н. А. Толстой и детската писателка А. Л. Востром. Майката му е далечна роднина на Тургенев. Някои биографи приписват бащинство на неговия неофициален втори баща Алексей Бостром, след раждането на Алексей майка му напуска съпруга си и се жени за Бостром. През 1897 г. семейството се мести в Самара, където бъдещият писател постъпва в училище. След дипломирането си следва в Технологичния институт в Санкт Петербург. През 1908 г. пише стихосбирка „Отвъд сините реки“ и прави първите си прозаични опити.
През Първата световна война Толстой става военен кореспондент на „Руски ведомости“, пътува често до фронта, бил е в Англия и Франция. През този период написва серия от очерци и разкази за войната.
Събитията от Февруарската революция водят до интереса му към проблемите на руската държавност, започва да проучва историята от времето на Петър I, чете в архивните документи.
Приема Октомврийската революция враждебно. През 1918 г. емигрира в Париж, където живее до 1921 г. Следващите 2 години прекарва в Берлин. Толстой пише за живота си по това време: „Животът в емиграция беше най-трудният период от живота ми. Там разбрах какво означава да си човек, откъснат от родината... не си нужен на никого...“
През 1923 г. се връща в СССР. Пише трилогията „Ходене по мъките“. Значително постижение на А. Толстой е неговият исторически роман „Петър I“, върху който работи шестнадесет години. Тежко заболяване не му позволява да доживее до Деня на победата. Умира на в началото на 1945 г. в Москва. Той е дядо на писателката Татяна Толстая.
Издателство „Паритет“ публикува няколко негови повести „Приключенията на Разтьогин“, „Усойница“, „Мишука Налимов“, „Петлето“ и други.
Brand: Алексей Толстой Model: Библиотека за четене
Алексей Николаевич Толстой (1883–1945) е прозаик, драматург, поет, лауреат на многобройни награди, наричан от съвременниците си „Червения граф“. Главна героиня в „Усойница“ е Олга Зотова, дъщеря на търговец, която преминава през какви ли не жестоки изпитания по време на войната, но най-сериозното из..
5.00 лв. 18.99 лв.
Brand: Алексей Толстой Model: ЗЛАТНИ СТРАНИЦИ
Книгата на Алексей Николаевич Толстой „Детството на Никита“ е една от най-светлите и топли литературни истории за детството. Тази автобиографична повест описва света на деветгодишно момче, син на земевладелец – Никита. Животът в аристократично имение в Заволжието, приятелството със селските момчета,..
5.00 лв. 14.99 лв.
Brand: Алексей Толстой Model: Колекция класика
В основата на сюжета в повестта „Приключенията на Разтьогин“ са залегнали приключенията на предприемчивия Разтьогин, който притежава шест милиона рубли и решава да обзаведе дома си с мебели в стил „от двадесетте“. Той заминава за дълбоката провинция, за да си купи такива мебели от обеднели помешчици..
5.00 лв. 11.99 лв.
Brand: Алексей Толстой Model: Колекция класика
Алексей Николаевич Толстой (1883-1945) е писател с разностранна и оригинална дарба. Прозаик, драматург, поет, лауреат на многобройни награди, неговите съвременници го наричат „Червения граф“. В книгата са включени повести и разкази от началния период в творчеството на писателя: помешчикът Собакин от..
5.00 лв. 11.99 лв.
Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!