Меню
Your Cart

Александър Сергеевич Пушкин

Александър Сергеевич Пушкин
Александър Сергеевич Пушкин
Снимка: Интернет
Александър Сергеевич ПУШКИН (1799-1837) е поет, прозаик, драматург, публицист, критик, създател на руския литературен език. Баща му принадлежал към стар благороднически род, а майка му Надежда Осиповна Пушкина, родена Ханибал, била внучка на Абрам Петрович Ханибал – „Арап Петър Велики“. През 1811 г. Пушкин постъпва в новооткрития Царскоселски лицей – привилегирована образователна институция, предназначена да обучава висши държавни служители. Тук започва да пише поезия във високата гражданска традиция. Император Александр I гони Пушкин в Бесарабия.
На 17 декември 1825 г. Пушкин научава за въстанието на декабристите и за ареста на много свои приятели. Страхувайки се от претърсвания, той унищожава автобиографичните си бележки. Новият цар Николай I връща поета от изгнание, но става негов цензор. Цензурата на царя се превърща в полицейски надзор: „Борис Годунов“ е забранен за няколко години; на поета е забранено не само да публикува, но и да чете свои произведения, които не са одобрени от царя.
В началото на 1831 г. Пушкин се жени за Наталия Гончарова. Поетът е непрекъснато наблюдаван, материалните дела на семейството се влошават, дълговете му растат. Пушкин има четири деца. В края на 1835 г. той получава разрешение да издава списание „Съвременник“. През зимата на 1836 г. врагове на Пушкин клеветят жена му, свързват нейното име с името на царя, а след това и с името на барон Дантес, който ухажва Наталия. За да защити честта си, Пушкин предизвика Дантес на дуел, който се провежда на 27 януари 1837 година. Поетът е смъртно ранен и умира два дни по-късно. Страхувайки се от демонстрации, царят нарежда тялото на Пушкин да бъде изнесено тайно от Санкт Петербург. Ковчегът бил придружен от жандармерия и от приятел на поета. Пушкин е погребан в провинция Псков, в гробището на светогорския манастир.
Издателство „Паритет“ публикува негови произведения „Капитанска дъщеря“, „Дубровски“ и много разкази.
Brand: Александър Пушкин Model: Библиотека за четене
В книгата са включени две от най-добрите творби на Александър Сергеевич Пушкин в проза: „Капитанската дъщеря“ и „Дубровски“. Сюжетът на „Капитанската дъщеря“ разказва за събитията по време на селското въстание, начело с Емелян Пугачов, а основната интрига е любовта и съдбата на главните герои Маша М..
8.00 лв. 17.99 лв.
Brand: Александър Пушкин Model: Колекция класика
Сборникът съдържа великолепни разкази от руските писатели класици Александър Пушкин, Иван Тургенев, Антон Чехов, Александър Куприн, Иван Бунин, Андрей Платонов. Всеки от тях е самобитен, но ги обединява мащабът на творческото им наследство. Книгата ни учи на любов към човека и към всичко, което го з..
9.59 лв. 11.99 лв.
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!