Меню
Your Cart

Александър Иванович Колпакиди

Александър Иванович Колпакиди
Александър Иванович Колпакиди
Александър Иванович Колпакиди (роден през 1962 г.) е руски историк, писател, журналист, редактор, издател и общественик. Той е автор и съавтор на повече от 20 книги за историята на руските специални служби и Съветския съюз. Пише и консултира повече от 20 сценария за документални филми, посветени на руската история, но най-вече на съветското разузнаване.
А. Колпакиди завършва Историческия факултет на Ленинградския университет през 1983 година. Преподава история и политология в Политехническия и Ленинградския електротехнически университети. Публикува в много ленинградски вестници и списания. От края на 80-те до средата на 90-те години участва в ляво неформално движение. Член е на ръководството на Социалистическа партия на Борис Кагарлицки и Партия на труда. От 1994 г. започва да си сътрудничи с издателство „Современник“ (Москва), където представя поредицата „Жесток век“, в която са включени мемоари на съветски разузнавачи, дори такива, които са репресирани или изменници-дезертьори. Колпакиди прави коментари и добавя послеслов към всяка биография.
От 1998 г. Колпакиди редактира списание „Секретно досие“. Работи и като главен редактор на издателство „Нева“ в Санкт Петербург. През 2003 г. отново в Москва става главен редактор и зам. директор на издателство „Яуза“. От 2012 г. е главен редактор на издателство „Алгоритъм“ (сега „Родина“). Най-известните книги на Колпакиди са: „Делото „Хансен“, Къртици в САЩ“, „Заговорът на Тухачевски. Защо Сталин екзекутира червените командири?“, Тайните на сталинските репресии. Престъплението на века или спасението на страната?“, „Заповядано е да се ликвидират. Литерните операции на Лубянка “.
Brand: Александър Колпакиди Model: Мемоари и публицистика
След победата на болшевиките започнва утвърждаване на властта на Сталин, търсене на „враговете на народа“, а тяхното преследване довело до „големия терор“. В какво се крие тайният смисъл на 1937 г.? Каква била истинската причина за „големия терор“? Трябва ли масовите репресии да се считат за проява ..
15.19 лв. 18.99 лв.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)
Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!