Меню
Your Cart

Александър Дюма - баща

Александър Дюма - баща
Александър Дюма - баща
Снимка: Интернет
Александър Дюма - баща (маркиз Александър Дюма Дави де Ла Пайетри) (1802-1870) е френски писател, известен със своите исторически и приключенски романи, един от най-четените автори в света. Освен романи Дюма пише пиеси и е редовен дописник в списания. Роден е в град Вила-Котре, близо до Париж. Баща му е бил Наполеонов генерал и един от най-близките приятели на императора. Той умира, когато Александър е четиригодишен и оставя майка му почти без никакви средства. Въпреки бедността семейството има добра репутацията и връзки. Благодарение на тях двадесетгодишният Александър се мести в Париж, където започва работа в Пале Роял като секретар на могъщия тогава Луи-Филип, орлеанския херцог, бъдещ крал на Франция. Но Александър мечтае за слава и прави литературни експерименти. Започва да пише статии в списания и театрални пиеси.
Първата му пиеса „Дворът на Анри III“ (1829 г.) го прави известен. Втората му пиеса „Кристина“ също има голям успех. След това пише „Антони“, „Ричард Дарлингтън“, „Нелската кула“ и други.
При създаването на своите романи Дюма използва помощта на много хора, от които най-известен е Огюст Маке, който има значителен принос при написването на „Тримата мускетари“, „Граф Монте Кристо“, „Кралица Марго“.
Животът на Дюма е бил изпълен с приключения подобно на героите от неговите романи: пътувания, млади любовници – предимно актриси, извънбрачните деца. Творбите му донасят голямо богатство, но той често е без пари и в дългове заради разточителния си начин на живот. Александър Дюма успява да напише и издаде повече от 500 тома произведения от всички жанрове – изключителна творческа плодовитост, резултат на талант и трудолюбие.
Издателство „Паритет“ издаде романът „Кавалерът Д`Армантал“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!