Меню
Your Cart

Александър Беляев

Александър Романович Беляев
Александър Романович Беляев
Снимка: Интернет
Александър Романович Беляев (1884-1942) е съветски писател, един от основателите на съветската научна фантастика. Той е роден в Смоленск, в семейството на свещеник. Учи в духовна семинария и в Демидовския юридически лицей в Ярославъл.
Първата му публикация е детската пиеса „Баба Мойра“ (1914). Заболява от костна туберкулоза. След като оздравява, през 1923 г. се преселва в Москва, където работи в пощите и в министерство на просветата.
През 1925 г. излиза разказът му „Главата на професор Доуел“, който по-късно е издаден като роман. Става популярен като писател на научна фантастика. Книгите му са посветени на проблемите на науката и технологиите на бъдещето, създава фантастични сюжети „Човекът-амфибия", „Ариел“ – общо над 70 научнофантастични произведения, включително 13 романа. В Москва Беляев живее до 1928 г. и през това време пише „Островът на загиналите кораби“, „Последният човек от Атлантида“, „Борба в ефир“ и публикува сборник с разкази.
През 1928 г. Беляев със семейството си се мести в Ленинград и се занимава само с литература. Създава „Властелинът на света“, „Подводни земеделци“, „Прекрасно око“, истории от поредицата „Изобретенията на професор Вагнер“. През 1934 г. се среща с Хърбърт Уелс, който идва в Ленинград. През 1938 г. публикува статията „Пепеляшка“, която разглежда проблемите на фантастиката.
Малко преди войната писателят претърпява операция и отказва да се евакуира. Град Пушкин (предградие на Ленинград), където Беляев и семейството му са живели през последните години, е окупиран от германците. През януари 1942 г. писателят умира от глад. Оцелелите съпруга и дъщеря на писателя са депортирани от германците в Полша.
Издателство „Паритет" публикува неговата книга „Ихтиандър. Човек-амфибия“.

Няма Автори в списъка.

Издателство „Паритет“ е основано през 2008 година.
Приоритетни и основни направления на издателство Паритет“ са: История, психология, езотерика, здраве и дълголетие, художествената литература и книги за деца. Негова специализация са произведения от руската литература, които нямат аналог в България: исторически и публицистични романи, книги за политически дейци, разузнаването и шпионажа, Биографии и мемоарна литература; документални книги на известни писатели и журналисти, посветени на историята на Втората Световна Война, на съвременната политика и обществения живот. Издателството представя на читателите и Книги за Деца в поредицата „Златни страници“. Също така в Библиотека за четене и Колекция класика, предлагаме незабравими световни класики за почитателите на добрата литература!